Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Nitriansky kraj

Zlaté Morave sa sporia s exprednostom o vyplatenie odstupného

Serafína Ostrihoňová Foto: TASR

Primátorka Ostrihoňová tvrdí, že mesto nespochybňuje skutočnosť, že vedenie mesta uzavrelo tieto dodatky k pracovnej zmluve.

Zlaté Moravce 9. marca (TASR) – Mesto Zlaté Moravce odmieta vyplatiť šesťmesačné odstupné bývalému prednostovi mestského úradu Romanovi Šírovi. Právnička mestského úradu Mária Vozárová upozornila primátorku Serafínu Ostrihoňovú i súčasného prednostu Miroslava Šlosára, že nevyplatením odstupného by mohlo dôjsť k trestnému činu nevyplatenia mzdy, za ktorý hrozí až trojročné väzenie. Šíra potvrdil, že po porade so svojím právnikom zváži, aké ďalšie kroky voči mestu podnikne.

Kontroverzné dodatky k pracovným zmluvám, ktoré zabezpečujú šesťmesačné odstupné po ukončení pracovného pomeru z akéhokoľvek dôvodu, podpísal bývalý primátor Peter Lednár so štyrmi zamestnancami mestského úradu. U jednej z pracovníčok bol dodatok na jej žiadosť zrušený. Právnička mesta Mária Vozárová a šéfka finančného oddelenia mestského úradu Iveta Szobiová zatiaľ na úrade pracujú, aj keď podľa primátorky sú dlhodobo práceneschopné a pravdepodobne uvažujú o odchode z mestského úradu.

Vyplatenie odstupného sa tak aktuálne týka len exprednostu Šíru, ktorý na úrade pracoval 20 mesiacov. Primátorka Ostrihoňová tvrdí, že mesto Zlaté Moravce nespochybňuje skutočnosť, že vedenie mesta uzavrelo tieto dodatky k pracovnej zmluve, no je presvedčená, že sú v rozpore so Zákonníkom práce, a preto sú neplatné. „Po analýze dodatkov sme dospeli k názoru, že sú neplatné. Zákonník práce nepozná šesťmesačné odstupné,“ tvrdí Ostrihoňová.

Exprednosta Šíra argumentuje, že mesto Zlaté Moravce aj v minulosti vyplatilo viac mesačných platov odchádzajúcim zamestnancom. „To je síce pravda, no nebolo to vyplatené ako odstupné, ale ako odmena a tieto dva pojmy treba rozlišovať,“ konštatuje primátorka. Zároveň tvrdí, že súčasná finančná situácia mesta je taká, že odstupné nie je z čoho vyplatiť. „Ak by bolo mesto v takej finančnej kondícii, v akej sme ho zanechali my pred štyrmi rokmi a ak by sa počas predchádzajúcich štyroch rokoch mesto rozvíjalo, nemali by sme s vyplatením odmien problém. No my dnes nemáme ani na mzdy,“ tvrdí Ostrihoňová.

Dodatky k pracovným zmluvám podpísal bývalý primátor Lednár v auguste minulého roka. Podľa Šíru chcel exprimátor „kompenzovať prácu nadčas ľuďom, na ktorých celé mesto v podstate stálo“. Súčasný prednosta Šlosár však na rokovaní zastupiteľstva počas minulého týždňa povedal, že Lednár údajne nevedel, čo podpisuje. „Bývalý primátor na rokovaní s terajšou primátorkou povedal, že tie dodatky mu boli podhodené bývalým prednostom a on nevedel pri tých tisíckach listoch, čo podpisuje, že medzi dokumentmi na podpis sú nejaké dodatky,“ tvrdil Šlosár a rovnako sa vyjadrila aj Ostrihoňová.