Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ochotnícke divadlá

Ochotníci z Rodziny v Družstevnej bavia divákov v abovskom nárečí

Dedinské ochotnícke divadlá v Košickom kraji v uplynulých desaťročiach skôr zanikali, svetlou výnimkou je divadlo Rodzina v Družstevnej pri Hornáde v okrese Košice-okolie. Skupina miestnych mladých ochotníckych nadšencov sa dala dokopy v roku 2016 a začala v obci novú tradíciu. Divadlo je osobité tým, že hrá výhradne v nárečí a je zamerané na komédie, a to najmä z vlastnej autorskej dielne. Na snímke ochotnícke divadlo Rodzina. Družstevná pri Hornáde 26. júna 2020. Foto: TASR - František Iván

Divadlo je osobité tým, že hrá výhradne v nárečí a zameriava sa na komédie, a to najmä z vlastnej autorskej dielne. 

Družstevná pri Hornáde 27. júna (TASR) - Dedinské ochotnícke divadlá v Košickom kraji v uplynulých desaťročiach skôr zanikali, svetlou výnimkou je divadlo Rodzina v Družstevnej pri Hornáde (okres Košice-okolie). Skupina miestnych mladých ochotníckych nadšencov sa dala dokopy v roku 2016 a začala v obci novú tradíciu. Divadlo je osobité tým, že hrá výhradne v nárečí a zameriava sa na komédie, a to najmä z vlastnej autorskej dielne. 

"Charakterizuje nás, že hráme vo východniarskom, presnejšie abovskom nárečí, a v neposlednom rade aj to, že všetci sme tu jedna veľká rodina, podľa čoho máme aj názov. Chceme, aby sa ľudia zabavili a zasmiali, lebo smiech je podľa nás liekom," uviedol pre TASR herec, režisér, scenárista a zakladateľ ochotníckeho divadla Peter Peko. Najťažšie pri tvorbe je podľa neho vybrať to, čo sa ľuďom bude páčiť, z čoho budú mať radosť a priláka ich to opätovne do hľadiska. Divadlo sa v obci hralo príležitostne aj v dávnejšej minulosti, nemalo však kontinuálnu podobu stáleho súboru.
Dedinské ochotnícke divadlá v Košickom kraji v uplynulých desaťročiach skôr zanikali, svetlou výnimkou je divadlo Rodzina v Družstevnej pri Hornáde v okrese Košice-okolie. Skupina miestnych mladých ochotníckych nadšencov sa dala dokopy v roku 2016 a začala v obci novú tradíciu. Divadlo je osobité tým, že hrá výhradne v nárečí a je zamerané na komédie, a to najmä z vlastnej autorskej dielne. Na snímke ochotnícke divadlo Rodzina. Družstevná pri Hornáde 26. júna 2020.
Foto: TASR - František Iván

Ochotnícke divadlo Rodzina pôsobí pod občianskym združením Žijem hudbou, amatérski herci začínali najprv so zábavnými scénkami. Tie mali u divákov úspech, čo napokon viedlo k väčšiemu projektu. Iniciátorom bol Peko, ktorý si tak splnil divadelný sen, skúsenosťami pomohol aj Marcel Kender, ktorý predtým pôsobil v ochotníckom súbore v košickom Lorinčíku.

Dedinské divadlo sa predstavilo v máji 2017 prvou premiérou hry Život na valale, na veselohre sa vtedy smial zaplnený obecný kultúrny dom. "Je to situačná komédia zo súčasnosti, zobrazuje všedný deň na dedine v tradičnej trojgeneračnej rodine, kde sa o humor starajú nedorozumenia v generačných rozdieloch, pretože si každý veci vykladá po svojom," priblížil Peko ako autor textu, ktorý v inscenácii zároveň hrá starú mamu.

Ďalšou premiérou súboru bola v roku 2019 slovenská klasika Rysavá jalovica od Martina Kukučína, avšak "preložená" do východniarčiny. Činnosť v aktuálnom roku narušila koronakríza, zámerom je však pripraviť na jeseň ďalšiu premiéru autorskej hry. Podľa scenáristu a režiséra pôjde o voľné pokračovanie Života na valale, kde sa objavia pôvodné postavy. 

Základ súboru tvorí osem členov vo veku od 17 do 40 rokov, a to nielen z Družstevnej, pričom v hľadáčiku sú ďalší potenciálni ochotníci. Kmeňovými hercami sú aj manželia Miroslav a Lenka Štvartákovci, ktorí na skúšky dochádzajú z blízkych Košíc. Divadlo ich baví, obohacujú ho o vlastné zážitky a aj v inscenáciách hrajú manželský pár, čo je podľa nich výhoda. "Nemusíme sa do toho hrania a postáv až tak vciťovať ako možno niekto, keďže vlastne hráme, akí sami sme," uviedla s úsmevom Štvartáková.

Súčasťou predstavení sú často originálne kulisy, kostýmy a rekvizity, o ktoré sa okrem iného stará Marcel Kender. "Stále sa boríme s financiami, takže snažíme sa, aby to bolo čo najlacnejšie a zároveň to dobre vyzeralo, čiže veľká tvorivosť a vymýšľanie, aké materiály použiť a ako to celkovo spraviť, aby výsledný efekt bol pre diváka dobrý. Zlepšujeme to každým rokom, na začiatku sme kulisy ešte nemali, hrali sme len s rekvizitami, ale postupne sme to dopĺňali," priblížil.

Okrem domácej scény sa divadelní ochotníci z Družstevnej zatiaľ predstavili v Lorinčíku a Veľkom Šariši, v prípade záujmu by radi zavítali aj do iných kútov východného Slovenska.