Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Olympijské hry

Andrejčík získal zlato v boccii, vo finále zdolal Larpyena

Na snímke slovenský reprezentant v boccii Samuel Andrejčík získal na paralympijských hrách v Tokiu zlatú medailu v kategórii BC4 v stredu 1. septembra 2021. Foto: TASR/AP

Po striebre z PH 2016 v Riu de Janeiro tak pridal Andrejčík do svojej paralympijskej zbierky najcennejší kov.

Tokio 1. septembra (TASR) - Slovenský reprezentant v boccii Samuel Andrejčík získal na paralympijských hrách v Tokiu zlatú medailu v kategórii BC4. Vo finále zdolal Pornchoka Larpyena z Thajska 4:0.

Andrejčík vrátil súperovi prehru zo základnej skupiny (1:4). Slovenský boccista z nej postúpil do vyraďovacej fázy z 2. miesta. V utorok zvíťazil vo štvrťfinále nad Waiom Yanom Vivianom Lauom z Hongkongu 4:1, v semifinále si poradil s Čeng Jüan-senom z Číny 5:2 a v stredajšom finále nedal Larpyenovi šancu.

Po striebre z PH 2016 v Riu de Janeiro tak pridal Andrejčík do svojej paralympijskej zbierky najcennejší kov. "Je to skvelý pocit. Som strašne šťastný, že sa tých päť rokov čakania na paralympiádu skončilo a že nič z príprav nevyšlo nazmar. Makali sme naozaj tvrdo. Do finálového dňa všetko klaplo tak, že dnes mám na sebe zlatú medailu a ďalšie tri roky až do Paríža budem úradujúci paralympijský šampión," uviedol 24-ročný Andrejčík pre web paralympic.sk.

Na snímke uprostred slovenský reprezentant v boccii Samuel Andrejčík získal na paralympijských hrách v Tokiu zlatú medailu v kategórii BC4 v stredu 1. septembra 2021. Striebro získal Pornchok Larpyen z Thajska (vľavo), bronz Leung Juk Wing z Hongkongu (vpravo).
Foto: TASR/AP


Stredajšie finále mu vyšlo na jednotku: "Vedel som, že to bude kvalitný zápas, že náš vzájomný duel v skupine bol diametrálne odlišný. V skupinách jednotlivcov to je skôr o takej vypočítavosti, že vieme, aké skóre potrebujeme k postupu. Vo finále je to all-in, vabank, hra naplno. Kto urobí chybu, prehrá. Som preto veľmi rád, že mi to dnes vyšlo. Všetko, na čom sme sa dohodli, išlo podľa plánu. Nepúšťal som Thajčana do hry. Aj keď mal nejaké šance, nemal som problém to vyriešiť." Andrejčíka finálový úspech tešil o to viac, že Larpyena na paralympiáde predtým nikdy nezdolal. Prehral s ním v Riu, prehral s ním v Tokiu v základnej skupine, teraz sa mu podaril revanš.

Na snímke vľavo slovenský reprezentant v boccii Samuel Andrejčík vo finále v kategórii BC4 na paralympijských hrách 2020 v Tokiu 1. septembra 2021.
Foto: TASR/AP


Dvadsaťštyriročný boccista zo Sniny prežíva úspešný rok. Dokončil univerzitu, vyhral paralympiádu v súťaži jednotlivcov a ešte má šancu pridať tretie paralympijské zlato v súťaži párov. Spolu s Michaelou Balcovou bude obhajovať titul z Ria 2016. "Vyšlo mi všetko, čo som chcel. Získať zlato v jednotlivcoch bol po striebre v Riu môj sen a dnes sa naplnil. Som nesmierne šťastný, že to vyšlo," jasal Andrejčík. Po prvenstvách paracyklistov Jozefa Metelku a Patrika Kurila vybojoval tretie zlato pre slovenskú výpravu zdravotne znevýhodnených športovcov na hrách v Tokiu.

Aj podľa trénera slovenských boccistov Martina Gabka predviedol Andrejčík vo finále perfektný výkon: "Úžasný, koncentrovaný. Áno, v prvom zápase turnaja s Thajčanom prehral. To bol ešte nervózny, mal dva-tri nepresné hody a pri súperoch takéhoto rangu sa akákoľvek nepresnosť trestá. Ďalšie dve smeny už toho prvého zápasu boli lepšie, ale už to nedotiahol. Som rád, že sme si to dnes proti Larpyenovi mohli vyskúšať znovu. A tentoraz to bol iný zápas."

Na snímke druhý sprava slovenský reprezentant v boccii Samuel Andrejčík oslavuje zlatú medailu, vľavo strieborný Pornchok Larpyen z Thajska po finále v kategórii BC4 na paralympijských hrách 2020 v Tokiu 1. septembra 2021.
Foto: TASR/AP

PH 2020 - boccia

BC4 - muži:

finále: Samuel ANDREJČÍK (SR) - Pornchok Larpyen (Thaj.) 4:0