Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Olympijské hry

Bach napriek protestom navštívi Hirošimu

Predseda Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach z Nemecka. Foto: TASR/AP

Aktivisti sú presvedčení, že Bach využije mierový odkaz mesta na politické ciele. Šéf MOV plánuje položiť veniec v parku mieru a navštívi i miestne múzeum.

Tokio 14. júla (TASR) - Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach navštívi v piatok Hirošimu, miesto prvého atómového útoku v histórii. Neodradila ho ani protestná akcia, keď 50-tisíc ľudí podpísalo petíciu proti jeho návšteve mesta. Informovala o tom agentúra AP.

Aktivisti sú presvedčení, že Bach využije mierový odkaz mesta na politické ciele. Šéf MOV plánuje položiť veniec v parku mieru a navštívi i miestne múzeum. Kým Bach zamieri do Hirošimy, šéf koordinačnej komisie MOV John Coates navštívi Nagasaki, cieľ druhého atómového bombardovania v roku 1945, ktorý predznamenal definitívny koniec druhej svetovej vojny.

K bezproblémovému priebehu by malo dopomôcť 85-percentná zaočkovanosť športovcov, navyše, spomedzi členov MOV má vakcínu každý. "Chcem opäť všetkých ubezpečiť, že spravíme všetko, aby sme neohrozili japonské obyvateľstvo," povedal Bach podľa agentúry AP.