Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Olympijské hry

McLaughlinová získala zlato na 400 m prek. vo svetovom rekorde

Americká atlétka Sydney McLaughlinová získala na OH v Tokiu zlatú medailu v behu na 400 m prekážok vo svetovom rekorde 51,46 sekundy. Foto: TASR/AP

Svoje vlastné historické maximum z júnového mítingu v Eugene vylepšila o 44 stotín.

Tokio 4. augusta (TASR) - Americká atlétka Sydney McLaughlinová získala na OH v Tokiu zlatú medailu v behu na 400 m prekážok vo svetovom rekorde 51,46 sekundy. Svoje vlastné historické maximum z júnového mítingu v Eugene vylepšila o 44 stotín.

Striebro vybojovala ďalšia Američanka Dalilah Muhammadová, obhajkyňa zlata z Ria 2016 dosiahla čas 51,58. Na bronzovej priečke skončila Holanďanka Femke Bolová v novom európskom rekorde 52,03. V utorok sa novým svetovým rekordom nad dlhými prekáakami zaskvel Nór Karsten Warholm (45,94).

McLaughlinová v Tokiu triumfovala vďaka skvelému záveru. "Boli to úžasné preteky. Som vďačná, že tu môžem byť, oslavovať tento výnimočný beh a reprezentovať moju krajinu," vyznala sa svetová rekordérka. Na poslednej prekážke ešte zaostávala za majsterkou sveta Muhammadovou, potom však predviedla neskutočný finiš. "Pred poslednou prekážkou som videla Dalilah predo mnou. Povedala som si, že si musím bežať svoje preteky. Tie sa pre mňa skutočne začali až po siedmej prekážke. Chcela som ukázať to najlepšie, vydať zo seba maximum. Celé je to o dôvere v to, čo robíte, ako trénujete, že veríte svojmu trénerovi. To všetko sa potom odzrkadlí na ovále," citovala McLaughlinovú agentúra AFP.

V utorok sa novým svetovým rekordom nad dlhými prekážkami zaskvel Nór Karsten Warholm (45,94). "Zatiaľ si naplno neuvedomujem, čo som vlastne dosiahla. Som si istá, že to v hlave neskôr spracujem a ešte oslávim," dodala McLaughlinová.

ženy - finále 400 m prek.:



1. Sydney McLaughlinová (USA) 51,46 - svetový rekord, 2. Dalilah Muhammadová (USA) 51,58, 3. Femke Bolová (Hol.) 52,03 - európsky rekord, 4. Janieve Russellová (Jam.) 53,00, 5. Anna Ryžikovová (Ukr.) 53,48, 6. Viktorija Tkačuková (Ukr.) 53,79, 7. Gianna Woodruffová (Pan.) 55,84, 8. Anna Cockrellová (USA) - diskvalifikácia

Na snímke uprostred americká atlétka Sydney McLaughlinová získala na XXXII. letných OH v Tokiu zlatú medailu v behu na 400 m prekážok vo svetovom rekorde 51,46 sekundy v stredu 4. augusta 2021. Striebro získala jej krajanka Dalilah Muhammadová (vľavo), bronz Holanďanka Femke Bolová (vpravo).
Foto: TASR/AP