Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Olympijské hry

Medzinárodný olympijský výbor suspendoval KĽDR za neúčasť v Tokiu

Na archívnej snímke zľava vlajka Medzinárodného olympijského výboru (MOV), japonská vlajka a olympijský oheň, ktorý zapálila japonská tenistka Naomi Osaková (nie je na snímke) počas otváracieho ceremoniálu na XXXII. letných olympijských hrách v Tokiu, 23. júla 2021. Foto: TASR - Michal Svítok

Sankcie MOV síce umožnia účasť športovcov na ZOH 2022 v Pekingu, no Severokórejčania prídu o financie na ich prípravu.

Lausanne 8. septembra (TASR) - Medzinárodný olympijský výbor (MOV) suspendoval do konca roka 2022 KĽDR za neúčasť na tohtoročných OH v Tokiu. Komunistická krajina zdôvodnila absenciu svojich športovcov obavami z pandémie koronavírusu.

Podľa MOV však organizátori poskytli dostatočné garancie bezpečnosti a ponúkli priestor na kompromis. Všetky snahy však Severná Kórea odmietla. "KĽDR porušila olympijskú chartu a nesplnila si svoje povinnosti," povedal prezident MOV Thomas Bach.

Sankcie MOV síce umožnia účasť športovcov na ZOH 2022 v Pekingu, no Severokórejčania prídu o financie na ich prípravu. Podľa insidetheworld.biz by sa mohli v prípade vybojovania si účasti predstaviť na ZOH pod olympijskou vlajkou.

Bach po zasadnutí výkonného výboru zdôraznil, že MOV sleduje aj vývoj v Afganistane: "Veľmi podrobne monitorujeme situáciu a v prípade nových skutočností budeme konať v súlade s olympijskou chartou. Budeme dbať na dodržiavanie princípov rovnosti, v tomto prípade najmä s ohľadom na ženy a dievčatá." Informovala o tom agentúra DPA.