Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Olympijské hry

MOV pozastavil vyšetrovanie Saundersovej, zomrela jej mama

Na snímke americká atlétka Raven Saundersová získala striebornú medailu vo vrhu guľou na XXXII. letných OH v Tokiu v nedeľu 1. augusta 2021. Foto: TASR/AP

MOV čelil pred olympijskými hrami silnému tlaku zo strany aktivistických organizácií najmä z USA, aby zrušil pravidlo 50 a umožnil športovcom deklarovať ich politické názory.

Tokio 4. augusta (TASR) - Medzinárodný olympijský výbor (MOV) pozastavil vyšetrovanie striebornej olympijskej medailistky vo vrhu guľou Raven Saundersovej, ktorá na pódiu v Tokiu skrížila ruky. Dôvodom je úmrtie jej matky.

"Na chvíľu sa odpájam zo sociálnych sietí, aby som dbala na svoje mentálne zdravie a bola v týchto chvíľach s rodinou," uviedla Saundersová na Twitteri. "Moja mama bola úžasná žena a navždy bude žiť vo mne. Je to môj najväčší strážny anjel. Navždy ťa budem milovať."

Američanka absolvovala medailovú ceremóniu na OH v Tokiu so zdvihnutými rukami v tvare písmena x. MOV zareagoval a spustil vyšetrovanie možného porušenia pravidla 50 o zákaze protestovania na pódiu. Saundersová nepotvrdila, že z jej strany išlo o protest voči konkrétnej organizácii, či deklaráciu politického presvedčenia. "Bolo to gesto solidarity voči utláčaným. Chcela by som, aby reprezentovalo všetkých ľudí na svete, ktorí bojujú a nemajú možnosť hovoriť za seba," povedala podľa agentúry AFP.

MOV čelil pred olympijskými hrami silnému tlaku zo strany aktivistických organizácií najmä z USA, aby zrušil pravidlo 50 a umožnil športovcom deklarovať ich politické názory. Aj na základe prieskumu medzi športovcami to však odmietol urobiť. Vydal však vyhlásenie, že prípadné porušenia tohto pravidla bude posudzovať individuálne.