Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Olympijské hry

Vadovičová skončila šiesta vo vzduchovej puške ležmo

Na archívnej snímke úspešná paralympijska strelkyňa Veronika Vadovičová. Foto: TASR - Martin Baumann

Ďalšia slovenská reprezentantka Kristína Funková sa predstavila vo svojej premiére na paralympijských hrách takisto vo vzduchovej puške, no v kategórii SH2.

Tokio 1. septembra (TASR) - Slovenská parastrelkyňa Veronika Vadovičová obsadila na PH 2020 v Tokiu v disciplíne vzduchová puška v ľahu na 10 m šieste miesto. Vo finále kategórie SH1 získala 167,7 bodu, triumfovala Nemka Natasha Hiltropová (253,1). V rovnakej disciplíne štartoval aj Radoslav Malenovský, ktorý skončil v kvalifikácii na 29. priečke.

Vadovičová síce nezískala medailu, ale potvrdila svoju príslušnosť k svetovej špičke. Z kvalifikácie postúpila z piateho miesta, čo jej dávalo nádej na obhajobu stupňa víťazov z Ria. Vo finále však mala smolu, keď medzi poslednými šiestimi strelila 10,1 a 10,2, čo ju v k.o. systéme vyradilo z hry o lepšie umiestnenie. "Už postup do finále bol pre mňa úspechom, pretože posledný rok mi táto disciplína nejde. Odstrieľala som svoj štandard, no ani súperi sa nepredstavili v najlepšom svetle," uviedla pre paralympic.sk.

Po finále sa vyjadrila aj k svojej zbrani, s ktorou brázdi vrcholové súťaže už dvanásť rokov: "Je výborná, no už na ňu nevyrábajú náhradné diely. Lepíme ju, ako sa dá. Pred PH nám napríklad 'odišla' spúšť. Zrejme je čas začať pracovať s novou puškou. Pribúdajú noví súperi o ktorých navyše nemám prehľad, keďže nám chýbajú súťaže."

V rovnakej disciplíne štartoval aj Radoslav Malenovský, ktorý obsadil v kvalifikácii nástrelom 629,1 bodu 29. miesto. "Je to slabý výsledok. Toľko času som tejto disciplíne venoval v príprave a teraz takýto výprask. Najhoršie je, že ani neviem, v čom bola chyba," povedal.

Ďalšia slovenská reprezentantka Kristína Funková sa predstavila vo svojej premiére na paralympijských hrách takisto vo vzduchovej puške, no v kategórii SH2. Po vyrovnanom výkone vo všetkých šiestich položkách obsadila v konkurencii 38 strelcov a strelkýň 15. miesto. Jej lepšia disciplína v malorážke ju ešte len čaká.



PH 2020 - parastreľba:

R3 – vzduchová puška na 10 m SH1: 1. Natasha Hiltropová (Nem.) 253,1 b., 2. Park Jinho (Kór.rep.) 253,0, 3. Irina Ščetniková (Ukr.) 231,2, ..., 6. Veronika VADOVIČOVÁ (SR) 167,7, ..., kval.: 29. Radoslav MALENOVSKÝ (SR)

R3 SH2 - kval.: 15. Kristína FUNKOVÁ (SR) 632,9