Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Parlamentné voľby 2020

Kiska príde o výhody prezidentského úradu, ak nastúpi do NRSR či vlády

Na snímke predseda strany Za ľudí Andrej Kiska počas brífingu s novinármi po stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou k výsledkom volieb do NR SR 3. marca 2020 v Prezidentskom paláci v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Prezidentovi SR po skončení výkonu jeho funkcie patrí doživotne plat vo výške platu poslanca NR SR.

Bratislava 4. marca (TASR) - Predseda strany Za ľudí Andrej Kiska príde dočasne o výhody exprezidenta, ak nastúpi do Národnej rady (NR) SR alebo sa stane členom vlády. Nebude môcť využívať ochranku a príde o jeden poslanecký plat. Plénum v minulom roku schválilo novelu zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, ktorá tieto zmeny priniesla.

Prezidentovi SR po skončení výkonu jeho funkcie patrí doživotne plat vo výške platu poslanca NR SR. Patrí mu tiež služba ochrany určených osôb náležiaca prezidentovi.

Podľa platnej legislatívy exprezident prichádza o tieto výhody počas výkonu funkcie ústavného činiteľa, čiže ak sa stane poslancom, členom vlády, sudcom Ústavného súdu SR, predsedom Súdnej rady SR, sudcom, predsedom alebo podpredsedom Najvyššieho kontrolného úradu SR či generálnym prokurátorom.

Poslanci pri príprave novely argumentovali tým, že je potrebné "jednoznačne precizovať, že výkon a výhody spojené s aktuálnou (aj nižšou) ústavnou funkciou (plat, funkčné príplatky, paušálne náhrady a náhrady ďalších výdavkov) majú mať prednosť pred výhodami plynúcimi z postavenia prezidenta po skončení sa výkonu jeho funkcie - a tieto dve veci nie je možné spájať".

Kiska po utorkovom (3. 3.) stretnutí s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou nechcel odpovedať na otázku, či sa vidí skôr v parlamente alebo v exekutíve. Momentálne rokuje s lídrom OĽaNO Igorom Matovičom ako víťazom sobotných (29. 2.) parlamentných volieb o zostavení vlády. Za ľudí bude mať vo štvrtok (5. 3.) predsedníctvo, ktoré má Kiskovi podľa jeho slov autorizovať rokovanie o koalícii.