Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Parlamentné voľby 2020

Daň by mala byť spravodlivá a rovná, myslí si O. Matej

Na snímke predseda politickej strany Hlas pravice Ondrej Matej počas rozhovoru pre TASR v Bratislave 6. februára 2020. Foto: TASR - Dano Veselský

Najväčším problémom Slovenska je, že 12 rokov tento štát funguje ako fejkový sociálny štát, uviedol predseda strany Hlas pravice Ondrej Matej.

Bratislava 6. februára (TASR) - Daň by mala byť spravodlivá a rovná vo výške 17 percent. Daňový systém by sa na Slovensku mal stabilizovať, aby bol predvídateľný. V rozhovore pre TASR to uviedol predseda strany Hlas pravice Ondrej Matej, ktorý je zároveň aj lídrom kandidátky strany v tohtoročných parlamentných voľbách.


-Čo považujete za najväčšie problémy Slovenska? Aké riešenia ponúkate?-

Najväčším problémom Slovenska je, že 12 rokov tento štát funguje ako „fejkový“ sociálny štát. Ponúkajú sa tu krátkodobé riešenia pre ľudí, ktorí sú neaktívni, leniví, neštudujú a zaplátajú sa im oči rozdávaním sociálnych balíčkov a vecí zadarmo. Neriešia sa systémovo reformy či štrukturálne zmeny. Na Slovensku neriešime príčiny, ale riešime dôsledky. My preto v našom programe hovoríme o jednej veľkej zmene. Pomenúvame príčinu a navrhujeme reformu. Musíme začať od vrchu, urobiť reformu štátu a verejných financií. Zefektívniť ho, aby bol jednoduchý, spravodlivý a vytváral podmienky pre tých, ktorí sú aktívni. Nemôžeme pokračovať vo falošnom sociálnom štáte, kde chudobní sú chudobnejší, stredná vrstva neexistuje a poľuje sa na aktívnych ľudí.

-Sú niektoré priority z vášho programu pre vás také dôležité, že nimi podmienite svoj prípadný vstup do vládnej koalície?-

Prvou je reforma prokuratúry, kde hovoríme o zaradení pod súdnu moc. Generálny prokurátor by bol menovaný na základe rady prokurátorov. Týkalo by sa to aj policajného prezidenta, sudcov i Ústavného súdu. Volení politici by tak nemali právo ich voliť, lebo je to konflikt záujmov.

Druhá podmienka je makroekonomická. Hovoríme jasne, že štát sa musí správať zodpovedne, hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom. To znamená spravodlivá rovná daň, nie progresívna. Rovná daň aktívnych ľudí motivuje, progresívna ich trestá.

Nechceme tiež 150 poslancov v parlamente, ale len 100. Jediní sme nabrali odvahu a hovoríme, že nechceme 13 ministerstiev, ale desať. Na týchto podmienkach budeme jednoznačne trvať, aby sme robili reformy.


- Ako sa postavíte k reforme zdravotníctva? Budete ju presadzovať? Viete si predstaviť osvojiť pripravenú reformu?-

Podporujeme zefektívnenie zdravotníckych zariadení. Na to z nášho pohľadu netreba ani zákon, malo to byť povinnosťou ministerstva. Problém zdravotníctva však nie je v medicínskej oblasti, ale v prerozdeľovaní financií. Preto navrhujeme zmeniť systém financovania a zjednotiť zdravotné odvody rovnako pre všetkých.

Musíme si na začiatku reformy povedať, čo je tzv. neodkladná zdravotná starostlivosť, ktorá musí byť plne hradená pre všetkých. Ostatná starostlivosť by sa riešila formou pripoistenia, aby sme platili za kvalitu a prevenciu.

Sme jedna z posledných krajín, kde nám zbytočne ľudia umierajú na chýbajúcu prevenciu. Starí ľudia sa dožívajú viac rokov, ale nedožívajú sa ich v zdraví. Preto chcem zlúčiť ministerstvo zdravotníctva s ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, keďže to spolu súvisí.


-Aký je váš postoj k potrebe očisty slovenského súdnictva? Ak je potrebná reforma, ako si ju predstavujete?-

Najväčším problémom je chýbajúca reforma justície a prokuratúry. Nemôžeme sa donekonečna rozprávať o forme voľby prokurátora. Či má byť verejná alebo nie. Hovoríme o Súdnej rade zloženej z troch prokurátorov, z troch zástupcov súdov. Generálny prokurátor a predseda Najvyššieho súdu SR by boli automaticky v Súdnej rade. V reforme prokuratúry chceme tiež zrušiť bez náhrady možnosť dovolania generálneho prokurátora.

Zároveň chceme sprísniť právnu zodpovednosť sudcov a politikov, pretože vedome porušujú zákon. Hovoríme aj o zvýšenej trestnoprávnej zodpovednosti politikov za výkon svojej funkcie, za porušovanie zákonov aj z titulu výkonu funkcie. Zároveň aj zvýšení trestnoprávnej zodpovednosti sudcov.


-Aké kroky mienite podniknúť v oblasti školstva?-

Čo sa týka školstva stačí urobiť jednoduchú vec. Neplatiť za kvantitu, čiže neplatiť za žiaka, ale platiť za kvalitu. V školstve je potrebná zmena spôsobu financovania. Od štátu by mali školy dostať infraštruktúru, kapitálové výdavky, každá by mala mať kvalitné učebne, budovy či telocvične. Všetko ostatné by bolo na základe ich výsledkov.

Školy neučia profesiám, ktoré trh práce naozaj potrebuje, učí sa to, čo žiaci reálne nepotrebujú. Po novom by školy dostali zaplatené za študentov, ktorí by sa do roku uplatnili na trhu práce vo vyštudovanom odbore. Tak prinútime školy, aby otvárali potrebné odbory.

V školstve musí prísť aj stratifikácia vysokých škôl. Potrebujeme ich možno menej, ale vysokokvalitných a špecializovaných tak, aby študenti našli uplatnenie na trhu práce hneď a nemali konkurenciu.


-Ako mienite prispieť k tomu, aby sa mladí neutiekali k extrémizmu a intolerancii?-

Všetci sme zlyhali v tejto oblasti, pretože na Slovensku dlhodobo neriešime príčiny, ale dôsledky. Mladým ľuďom musíme pripomínať minulosť, na to sme zabudli a žijeme rýchlosťou doby. Prestali sme mladým hovoriť o tom, že v minulosti tu bol ostnatý drôt a neboli zlí tí, čo utekali preč, ale tí, čo ho tam dali. Dlhodobo tvrdím, že musíme na školách, v rodinách, spoločenstve s ľuďmi hovoriť. U mladých ľudí extrémizmus narastá vtedy, keď zlyháva štát. Vidia to a utekajú k populizmu, jednoduchým riešeniam, veciam, ktoré sa nedajú uskutočniť.


-Plánujete upraviť daňovo-odvodový systém? Ako? Presadzujete aj nové dane?-

Chceme spravodlivú rovnú daň vo výške 17 percent. Máme v programe napríklad aj zrušenie odvodov za zamestnávateľa. Nehovoríme o nových daniach, práve naopak. Problém Slovenska je, že daň z príjmu sa minulý rok osemkrát menila. Potrebujeme stabilizovať daňový systém, aby bol predvídateľný. Preto rovná daň, lebo je spravodlivá. Hovoríme o nižšej dani za prácu a aktivitu, a o vyššej dani za majetok a peniaze. To je spravodlivé.


-Ste za zachovanie súčasného zahranično-politického smerovania Slovenska?-

Slovensko patrí len na západ. Do Európskej únie, do NATO, nie na východ. Jednoznačne sme za zachovanie súčasnej situácie a zároveň posilnenia našej pozície v týchto organizáciách. V tomto musí byť jednota, nie je možné, aby sa traja najvyšší ústavní činitelia v tomto nevedeli zhodnúť. Je to nebezpečné pre takú malú krajinu ako Slovensko.