Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Parlamentné voľby 2020

Greenpeace: Budaj čelí výzve, očakávame, že sa k nej postaví s odvahou

Na archívnej snímke Ján Budaj (OĽANO). Foto: TASR - Jakub Kotian

Greenpeace Slovensko podľa svojich slov oceňuje, že ministerstvo životného prostredia bude viesť človek, ktorý už v minulosti ukázal, že mu ochrana životného prostredia nie je ľahostajná.

Bratislava 18. marca (TASR) - Nového ministra životného prostredia čakajú dôležité úlohy a kroky na ochranu klímy. Uviedla to organizácia Greenpeace Slovensko v reakcii na predstavenie budúceho ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽaNO). Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR plne rešpektuje nomináciu na nového ministra.

Greenpeace Slovensko podľa svojich slov oceňuje, že ministerstvo životného prostredia bude viesť človek, ktorý už v minulosti ukázal, že mu ochrana životného prostredia nie je ľahostajná. „Uvedomujeme si, že pán Budaj má pred sebou neľahkú úlohu naštartovať systémové kroky, ktoré nám pomôžu predísť naozaj dramatickým následkom klimatickej krízy a kolapsu ekosystémov. Očakávame, že sa k tejto výzve postaví s odvahou," povedala programová riaditeľka Greenpeace Slovensko Katarína Juríková. Dodala, že rázne kroky a riešenia žiadajú nielen vedecká komunita a mimovládne organizácie, ale aj tisíce mladých ľudí, ktorým ide o budúcnosť. "Neuspokoja sa s nečinnosťou, akú sme mali možnosť sledovať doteraz," poznamenala Juríková.

Aktivisti si myslia, že práve "na pleciach" envirorezortu bude najväčšia záťaž pri presadzovaní opatrení, ktoré pomôžu zvládnuť klimatickú krízu a úbytok biodiverzity.

Juríková podotkla, že OĽaNO sa v predvolebnom období zaviazalo k trom klimatickým cieľom Greenpeacu. "Kroky ministra životného prostredia, ako aj celej vlády ukážu, či toto bol len predvolebný ťah alebo to vládna koalícia myslí s riešením klimatickej krízy vážne," poznamenala Juríková.

ŠOP plne rešpektuje nomináciu na nového ministra a je tiež pripravená na konštruktívnu spoluprácu v prospech ochrany slovenskej prírody, povedala pre TASR manažérka pre komunikáciu Anna Weissová. "Veríme, že sa nám spoločne podarí pripraviť opatrenia na riešenie aktuálnych tém, ktoré budú prínosom pre celý envirorezort," dodala.