Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Parlamentné voľby 2020

Experti OBSE pozorovali naše voľby, dnes ich prijal minister Lajčák

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Osemčlenná volebná hodnotiaca misia pricestovala na Slovensko 17. februára.

Bratislava 3. marca (TASR) – Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) prijal v utorok expertov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pri ukončení ich hodnotiacej misie na Slovensku v súvislosti s parlamentnými voľbami. Hodnotiaca správa misie aj s odporúčaniami má byť zverejnená do dvoch mesiacov. TASR o tom informoval tlačový odbor rezortu diplomacie.

Šéf slovenskej diplomacie sa stretol s vedúcou volebnej hodnotiacej misie Úradu OBSE pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR) Jillian Stirkovou a jej zástupkyňu Tatianu Hilscher-Bogussevichovou. Počas stretnutia predstavili niektoré zistenia a odporúčania, ako by ďalej mohla krajina skvalitniť svoju volebnú legislatívu a aplikačnú prax.

Lajčák pri tejto príležitosti skonštatoval, že Slovensko opäť ukázalo, že je vyspelý demokratický štát. "Pokojný a zákonný priebeh volieb považujem za nevyhnutný predpoklad rozvoja spoločnosti. Slovenská republika vždy rada privíta expertov ODIHR, ktorí nám nezávislými hodnoteniami pomáhajú skvalitňovať volebný proces - pilier demokracie," poznamenal.

Osemčlenná volebná hodnotiaca misia pricestovala na Slovensko 17. februára. Počas dvoch týždňov posudzovala prípravu a priebeh parlamentných volieb v SR z pohľadu dodržiavania medzinárodných záväzkov a pravidiel právneho štátu. Experti absolvovali stretnutia so štátnou volebnou komisiou, parlamentnými stranami, predstaviteľmi justície, ombudsmankou, médiami i občianskou spoločnosťou. Navštívili tiež viacero slovenských miest, volebný deň strávili v Šamoríne a Petržalke.

Voľby do Národnej rady (NR) SR sa konali v sobotu 29. februára. Volebná účasť dosiahla 65,8 percenta oprávnených voličov. Do parlamentu sa dostalo šesť strán a hnutí.