Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Parlamentné voľby 2020

Výberové konanie na šéfa SND vyhlási až nový minister kultúry

Na snímke historická budova Slovenského národného divadla, archívna foto. Foto: TASR/Marko Erd

Nového generálneho riaditeľa SND musí rezort kultúry hľadať po tom, ako sa doterajší riaditeľ Vladimír Antala vzdal postu z vážnych rodinných dôvodov.

Bratislava 8. marca (TASR) - Výberové konanie na generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla (SND) vyhlási nový minister kultúry. TASR to potvrdil hovorca rezortu Pavol Čorba.

Nového generálneho riaditeľa SND musí rezort kultúry hľadať po tom, ako sa doterajší riaditeľ Vladimír Antala vzdal postu z vážnych rodinných dôvodov. Ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD) dostala od Antalu list so žiadosťou o uvoľnenie z postu 2. januára. Vedením národnej inštitúcie poverila dočasne šéfa Činohry Petra Kováča. Ministerka avizovala, že meno nového šéfa by malo byť známe v prvom polroku 2020, nespresnila však vtedy, či bude vyhlasovať výberové konanie ešte pred voľbami do Národnej rady SR.

Za to, aby sa pod výber a jeho podmienky podpísalo nové vedenie rezortu, ktoré vzíde z rokovaní po parlamentných voľbách, sa prihovárala aj platforma Stojíme pri kultúre. Tá vo štvrtok (5. 3.) apelovala i na lídra víťaza volieb - Igora Matoviča z OľaNO, aby pri personálnych nomináciách do SND rozhodla odbornosť a akceptácia nominanta kultúrnou obcou.