Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Parlamentné voľby 2020

VIDEO: Prezidentka Z.Čaputová prijíma lídrov Za ľudí, Sme rodina a SaS

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a predseda strany SaS Richard Sulík počas stretnutia k výsledkom volieb do NR SR 3. marca 2020 v Prezidentskom paláci v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Líder OĽaNO potvrdil, že sa stretáva s potenciálnymi partnermi. Už sa zišiel so Sulíkom a Kollárom, v utorok ho čaká rokovanie s Kiskom.

Bratislava 3. marca (TASR) - Prezidentka Zuzana Čaputová prijíma v paláci lídrov Za ľudí Andreja Kisku, Sme rodina Borisa Kollára a SaS Richarda Sulíka. Hovoriť s nimi bude o ich záujme vstúpiť do koalície. Ak sa potvrdí vôľa vytvoriť vládu, prezidentka poverí jej zostavením lídra OĽaNO Igora Matoviča.




Hlava štátu o tom informovala po stretnutím s Matovičom. Líder OĽaNO potvrdil, že sa stretáva s potenciálnymi partnermi. Už sa zišiel so Sulíkom a Kollárom, v utorok ho čaká rokovanie s Kiskom. Prezidentkin postup Matovič ocenil. Uviedol, že pri zostavovaní vlády nechce nič urýchľovať, ale chce, aby to bolo čím skôr.

Sme rodina by mohlo dostať rezort obrany, dopravy a post vicepremiéra



Hnutie Sme rodina by mohlo v novej vláde obsadiť ministerstvá obrany, dopravy a post vicepremiéra. Na ministra obrany by nominovalo Milana Krajniaka, rezortu dopravy by mohol šéfovať Štefan Holý. Meno prípadného vicepremiéra líder hnutia Boris Kollár nekonkretizoval. Uviedol to po stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, ktorej meno možného nástupcu doterajšieho vicepremiéra Richarda Rašiho (Smer-SD) prezradil.



Kollár zároveň dodal, že považuje za kľúčové, aby strany plnili svoje predvolebné sľuby. Trvá na tom, že výstavba nájomných bytov je na Slovensku realizovateľná. Zároveň vyhlásil v reakcii na slová predsedu Za ľudí Andreja Kisku, že morálny kredit má. V súvislosti s pochybnosťami Kisku o vstupe Sme rodina do vlády Kollár povedal, že nechce eskalovať napätie. "Ľudia dali spoločenskú objednávku hnutiu Sme rodina, OĽaNO, SaS, Za ľudí," reagoval Kollár s tým, že ľudia nechcú počuť špekulácie, ako nejsť do vlády. "Dostali sme objednávku od ľudí na zmenu," doplnil.



Lídrovi víťazného hnutia OĽaNO Igorovi Matovičovi Kollár odkázal, že môže počítať so 17 poslancami za Sme rodina. Kollár sa podľa svojich slov nechystá obsadiť funkciu v exekutíve, jeho strana chce post predsedu parlamentu. Šéf Sme rodina nemá problém ani s tým, aby každý nominant na ministra predostrel výpis z registra trestov.

Kollár tiež povedal, že Sme rodina nemá v pláne obsadiť ministerstvo životného prostredia.

R. Sulík: SaS má záujem byť súčasťou vlády v akejkoľvek kombinácii


Strana SaS má záujem byť súčasťou vlády a je k dispozícii pre akúkoľvek konšteláciu. Po stretnutí s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou to v utorok vyhlásil líder SaS Richard Sulík s tým, že nechcú ďalšie komplikácie pre vznik vlády a súhlasia s rozdelením rezortov, a to osem pre OĽaNO, tri pre Sme rodina, dva pre SaS a dva pre Za ľudí. Ak sa líder Sme rodina Boris Kollár bude chcieť stať predsedom Národnej rady SR, SaS to bude rešpektovať.

V súvislosti s profilom niektorých kandidátov na ministrov Sulík podľa svojich slov súhlasí s predsedom Za ľudí Andrejom Kiskom. Ten uviedol, že vláda musí mať silný morálny kredit a bol presvedčený o tom, že pokiaľ by to šlo, vláda by sa mala zostavovať bez lídra Sme rodina Borisa Kollára. "Ak sú pochybnosti, treba sa pozrieť na minulosť tých ľudí preto, lebo existuje niečo ako reputačné riziko, a to naozaj táto nová, slušná pravicová vláda potrebuje čo najmenej," povedal v tejto súvislosti Sulík.



Šéf SaS súhlasí s rozdelením rezortov, podľa ktorého by jeho strane pripadli dve ministerstvá. "Máme dostatok odborníkov, máme silný program na to, aby sme vedeli dva rezorty riadiť," skonštatoval.

Sulík reagoval aj na návrh hnutia Sme rodina postaviť 25.000 nájomných bytov ročne. To sa podľa neho nedá kapacitne stihnúť. "Nie je kde a za čo postaviť tie byty," dodal. Znamenalo by to podľa neho, že by sa Slovensko extrémne rýchlo a extrémne veľa zadlžilo, čo Sulík nechce. Ak by to bol menší počet, napríklad 2000 bytov ročne, s tým by súhlasil.

Najsilnejšia strana, teda OĽaNO, si podľa neho vybrala post premiéra, Kollár ašpiruje na post predsedu parlamentu. "A keď my budeme akceptovať pravidlo v prípade ich dvoch, tak očakávam, že bude akceptované to isté pravidlo v prípade nás. My sme tretia najväčšia strana, čiže po tých dvoch pozíciách by sme mali byť na rade my," reagoval na otázky novinárov, či má stále záujem o ministerstvo financií. Nepovedal teda jasne, či bude trvať na tomto rezorte pre svoju stranu.

"Kvalita tej dohody je oveľa dôležitejšia ako rýchlosť," povedal Sulík na otázku, kedy by mohla byť hotová koaličná dohoda. Dodal, že to môže byť 18 dní aj 30.

A.Kiska: Budem klásť I.Matovičovi veľa otázok,vláda má mať morálny kredit


Predseda Za ľudí Andrej Kiska očakáva, že vláda bude mať silný odborný a morálny kredit. Lídrovi OĽaNO Igorovi Matovičovi bude na utorkovom stretnutí klásť podľa svojich slov veľa otázok. Informoval tiež o tom, že vo štvrtok (5. 3.) sa zíde predsedníctvo strany Za ľudí, ktoré rozhodne, či dá Kiskovi mandát oficiálne rokovať s Matovičom o zostavení vlády. Kiska to povedal na brífingu po stretnutí s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou.

"Sme pripravení pomôcť zostaviť silnú a stabilnú vládu, ale očakávame, že táto vláda bude mať silný odborný a morálny kredit," vyhlásil Kiska. Jeho utorkové stretnutie s Matovičom bude mať informatívny charakter, Kiskova strana nemá žiadne požiadavky. "Budem klásť veľa otázok okolo štýlu vládnutia, okolo toho, ako by sa nová vláda vyrovnala s prípadným otvorením hodnotových otázok," priblížil. Matoviča sa chce napríklad pýtať na prístup k priamej demokracii či záväznosti referend.

Kiska sa chce tiež Matoviča pýtať na prípadných nominantov. "Ako bude vnímaná ich minulosť, ich pôsobenie z minulosti, ale nielen nominantov z vlády, ale aj ďalších, ktorí by mali byť zapojení do riadenia nášho štátu," dodal v tejto súvislosti.



Líder Za ľudí sa pravidelne stretáva s predstaviteľmi svojej strany, štvrtkové stretnutie predsedníctva rozhodne, či dostane mandát na oficiálne rokovanie s Matovičom.

"Bol som presvedčený o tom, že by sme mali zostavovať vládu, pokiaľ by sa dala, bez pána Kollára, ale toto rozhodnutie je na pánovi Matovičovi," odpovedal Kiska na otázku, či by chcel trojkoalíciu alebo štvorkoalíciu. Jeho strana si podľa neho uvedomuje veľkú zodpovednosť.

Kiska podľa svojich slov rozumie potrebe mať ústavnú väčšinu. "Pokiaľ je ústavná väčšina, je podstatne lepšia šanca presadzovať potrebnú reformu našej krajiny aj z pohľadu justície," dodal s tým, že štvorkoalícia je podľa neho stabilnejšia ako trojkoalícia.

"Máme mnohých odborníkov, ktorí sú plne pripravení pomôcť našej krajine," odpovedal na otázky o nominantoch strany Za ľudí na jednotlivé rezorty. Kiska nechcel odpovedať na otázku, či sa vidí skôr v parlamente alebo v exekutíve. Vyjednávací tím odsúhlasí podľa neho predsedníctvo strany.