Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Parlamentné voľby 2020

SKALSKÝ: Teší ma vysoký záujem Slovákov v zahraničí o účasť na voľbách

V. Skalský Foto: Tablet.TV

Hosťom Pavla Demeša bol predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí Vladimír Skalský.

Bratislava 15. januára (Tablet.TV) - Keď sa v minulosti prvýkrát umožnilo voliť poštou zo zahraničia, účasť bola žalostne nízka a bolo nám to aj vyčítané, tvrdí V. Skalský a dodáva: "Odvtedy ten počet kontinuálne stúpa a očakávame, že (vo voľbách do NR SR 29. februára - pozn. red.) poštou zo zahraničia bude voliť okolo 55 tisíc Slovákov."

Ako uviedol V. Skalský, aj Svetové združenie Slovákov v zahraničí prostredníctvom svojich organizácií, časopisov a sociálnych sietí aktivizovalo zahraničných Slovákov a podnecovalo ich k účasti na voľbách. Podľa neho netreba zabúdať ani na Slovákov, ktorí na voľby osobne pricestujú zo zahraničia a rovnako ani na veľkú skupinu krajanov, napríklad zo Srbska, "ktorí sa dnes masívne vracajú po desiatich generáciách na Slovensko a mnohí z nich už majú slovenské občianstvo".



Podľa V. Skalského by do budúcnosti bolo ideálne, keby krajania mali možnosť voliť nielen poštou zo zahraničia, ale aj na veľvyslanectvách v daných krajinách.

Naším najväčším úspechom v predchádzajúcich rokoch bol fakt, že sa podarilo Svetové združenie Slovákov v zahraničí zjednotiť a udržať, tvrdí V. Skalský a dodáva: "Rozbehli sme aj aktivitu, ktorá sa nazýva Dňami slovenského zahraničia, ktoré sa uskutočňujú každý rok v inej krajine. Je to veľmi dôležité, pretože Slováci z iných krajín sa prídu na tvár miesta pozrieť, ako žijú Slováci v danej krajine." Ako uviedol, "ide o výmenu dobrej praxe". Za tretí najväčší úspech považuje V. Skalský vydanie trojdielnej antológie slovenskej literatúry v zahraničí a jej distribúcia na slovenské školy.

Svetové združenie Slovákov v zahraničí vystupuje v mene Slovákov, ktorí žijú za hranicami Slovenska a zastrešuje viac než 120 organizácií v 24 krajinách sveta.

Pozrite si reláciu SVET s Pavlom Demešom.