Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Parlamentné voľby 2020

V slovenských väzniciach zaznamenali až 11,32-percentnú účasť

Na snímke členka Zboru justičnej a väzenskej stráže čaká vo volebnej miestnosti v Ústave na výkon trestu odňatia slobody vo voľbách do Národnej rady SR v Levoči 29. februára 2020. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Voľby sa v slovenských väzniciach začali v sobotu krátko po 8.00 h, keď členovia jednotlivých okrskových volebných komisií začali prinášať volebné urny.

Bratislava 1. marca (TASR) – Až 11,32-percentnú účasť zaznamenali v sobotňajších parlamentných voľbách v slovenských väzniciach, čo je takmer 2,5-násobne vyššia účasť ako vo voľbách v roku 2016.

V 18 slovenských ústavoch na výkon trestu odňatia slobody a v ústavoch na výkon väzby aj vo väzenskej nemocnici v Trenčíne sa v deň konania volieb nachádzalo celkom 1631 obvinených a 9050 odsúdených. Z nich malo právo voliť 1535 obvinených a 8896 odsúdených, spolu teda 10.431 osôb. TASR o tom informovala riaditeľka odboru komunikácie Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Katarína Nováková.

"Volebné právo využilo 192 obvinených a 989 odsúdených, čo z celkového počtu 10.431 oprávnených voličov predstavuje 11,32-percentnú volebnú účasť. Najvyššia volebná účasť bola v ústave Dubnica nad Váhom, a to 16,26 percenta, a najnižšia v ústave Nitra-Chrenová - 1,82 percenta a ústave Levoča - 1,82 percenta," konkretizovala ďalej Nováková. Vo výkone väzby sa v deň volieb nachádzalo 25 obvinených mladších ako 18 rokov a vo výkone trestu 26 odsúdených mladších ako 18 rokov a 224 cudzincov, ktorí nemali volebné právo.

Voľby sa v slovenských väzniciach začali v sobotu krátko po 8.00 h, keď členovia jednotlivých okrskových volebných komisií začali prinášať volebné urny. Právo voliť vo voľbách do Národnej rady SR mal obvinený a odsúdený, ktorý je občanom SR, v deň konania volieb sa nachádzal vo výkone väzby alebo vo výkone trestu odňatia slobody v ústave na výkon väzby, ústave na výkon trestu odňatia slobody, ústave na výkon trestu odňatia slobody pre mladistvých alebo v nemocnici pre obvinených a odsúdených na území SR, najneskôr v deň konania volieb dovŕšil 18 rokov a nemal prekážku práva voliť.

Prekážkou práva voliť bolo zákonom ustanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodov ochrany verejného zdravia. V tohtoročných voľbách už nebol výkon trestu odňatia slobody uložený za spáchanie obzvlášť závažného trestného činu prekážkou práva voliť.

V predchádzajúcich parlamentných voľbách v marci 2016 v slovenských ústavoch zaznamenali len 4,73-percentnú volebnú účasť. Na porovnanie, v druhom kole prezidentských volieb v marci 2019 zaznamenali 13-percentnú volebnú účasť väzňov.