Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Parlamentné voľby 2020

Zajac: Zvolať snem KDH v marci je potrebné pre legitímnosť štatutára

Na archívnej snímke Pavol Zajac. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Zástupca predsedu, ktorý je poverený dočasným vedením, pripomenul, že doterajší líder KDH Alojz Hlina sa vzdal funkcie k 2. marcu.

Bratislava 3. marca (TASR)– Uskutočniť mimoriadny snem Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) v polovici marca je nevyhnutné, aby sa zachovala funkčnosť a legitímnosť štatutára hnutia. V reakcii na nesúhlas trenčianskych krajských funkcionárov KDH s termínom snemu (14.3.), na ktorom má byť zvolené nové vedenie strany, to uviedol podpredseda kresťanských demokratov Pavol Zajac.

Zástupca predsedu, ktorý je poverený dočasným vedením, pripomenul, že doterajší líder KDH Alojz Hlina sa vzdal funkcie k 2. marcu. "Môj mandát ako podpredsedu automaticky vyprší 17. 3. 2020, keď uplynie dvojročné obdobie všetkých funkcionárov zvolených v marci 2018," upozornil Zajac.

"Preto som sa po konzultácii a odporúčaní predsedníctva KDH rozhodol zvolať mimoriadny snem KDH na 14. marca, ktorý si zvolí predsedu a podpredsedov KDH. Je potrebné tak urobiť, aby sa zabezpečila funkčnosť a legitímnosť štatutára KDH, ktorým je predseda KDH, čo je nevyhnutné aj vo vzťahu k štátnym orgánom – napr. ministerstvu vnútra,“ ozrejmil Zajac. Predpokladá, že po mimoriadnom sneme sa uskutočnia do konca mája okresné snemy a následne bude novým predsedom zvolaný štandardný snem KDH. Zajac zároveň potvrdil, že sa nechystá kandidovať na šéfa kresťanských demokratov. "V KDH je viacero osobností, ktoré môžu stáť na jeho čele,“ dodal.

Krajské predsedníctvo KDH v Trenčíne v pondelok (2.3.) vyjadrilo nespokojnosť so zvolaním mimoriadneho snemu na 14. marca v Ružomberku. Krajský predseda Tomáš Merašický a podpredseda Peter Máťoš si myslia, že snem je zvolaný narýchlo a má „chabé argumenty“. Mienia, že KDH potrebuje riadne a slávnostné voľby predsedu a predsedníctva a „technicky“ možno chod hnutia zabezpečiť do konca júna 2020.

V pondelok 2. marca, ako vyvodenie osobnej zodpovednosti za neúspech KDH v parlamentných voľbách, oznámil predseda Alojz Hlina, že sa vzdá funkcie. Dočasne vedie stranu podpredseda Zajac. KDH získalo v sobotných (29.2.) voľbách do Národnej rady SR 4,65 percenta hlasov a podobne ako v roku 2016 sa nedostalo do parlamentu.