Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Prvé kroky novej vlády

B. Susko rokoval s českým ministrom aj o probléme veľkého počtu väzňov

Na archívnej snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko. Foto: TASR Jaroslav Novák

Ministri podľa slovenského ministra spravodlivosti B. Suska diskutovali najmä o trestnej politike štátu.

Praha 23. novembra (TASR) - Slovenský minister spravodlivosti Boris Susko vo štvrtok navštívil Prahu. V hlavnom meste ČR sa stretol s českým rezortným partnerom Pavlom Blažkom, s ktorým hovorili napríklad o probléme vysokého počtu väzňov v oboch krajinách. Po skončení rokovania to uviedli na tlačovej konferencii, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Ministri podľa Suska diskutovali najmä o trestnej politike štátu. "Cieľom slovenskej vlády je zmeniť doterajší princíp trestnej politiky štátu z represívnej funkcie na preventívnu, prevýchovnú a resocializačnú funkciu, a to najmä tým, že chceme znížiť počet väznených osôb, znižovaním trestných sadzieb a ich harmonizáciou s vyspelými krajinami EÚ a chceme sa tak priblížiť Rakúsku, Nemecku, ale aj ČR," uviedol slovenský minister.

Podľa Blažka patrí Slovensko aj Česko k štátom, v ktorých je najviac väzňov na počet obyvateľov. "To nie je dobrý údaj. To znamená, že zaostávame v niečom, čo by som nazval moderné trestanie a tento problém máme spoločný," zdôraznil. Zároveň pripomenul, že na Slovensku pripravoval reformu na riešenie tohto problému už jeden zo Suskových predchodcov Viliam Karas. Vyzdvihol, že nová vláda chce nadviazať v tejto oblasti.

Podľa Suska je ČR významným partnerom Slovenska v justícii, prokuratúre alebo ďalších zložkách spravodlivosti. "Tlmočil som záujem novej vlády ďalej prehlbovať nadštandardnú spoluprácu medzi našimi krajinami, osobitne medzi našimi rezortmi," dodal.

Podľa svojich slov tiež českého partnera požiadal, aby štáty V4 postupovali spoločne v otázkach, v ktorých sa zhodnú. Ako V4 by dokázali presadiť spoločné záujmy aj na pôde EÚ, doplnil Susko.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)