Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Prvé kroky novej vlády

Blanár: Veľmi vítam dohodu o dočasnom prímerí medzi Izraelom a Hamasom

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD). Foto: TASR Jaroslav Novák

Umožní prepustenie rukojemníkov a vytvorí i priestor na doručenie väčšieho množstva potrebnej humanitárnej pomoci, zdôraznil šéf slovenskej diplomacie.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Dohoda na dočasnom prímerí medzi Izraelom a Hamasom je výborná správa. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD) to uviedol vo štvrtkovom rozhovore s ministrom zahraničných vecí Izraela Eli Cohenom. So svojím náprotivkom sa telefonicky rozprávali o aktuálnej situácii na Blízkom východe v súvislosti s dohodou o dočasnom prímerí v Pásme Gazy.

"Dohoda je výborná správa, veľmi ju vítam. Umožní prepustenie rukojemníkov a vytvorí i priestor na doručenie väčšieho množstva potrebnej humanitárnej pomoci," zdôraznil šéf slovenskej diplomacie. V telefonickom rozhovore vyjadril tiež očakávanie, že dohoda môže byť predpokladom na dlhodobejšie prímerie. Blanár zároveň kategoricky odsúdil októbrový útok Hamasu na Izrael a uznal právo Izraela na primeranú sebaobranu v súlade s medzinárodným právom.

V súvislosti s katastrofálnou humanitárnou situáciou v Pásme Gazy minister zdôraznil potrebu dôslednej ochrany palestínskeho civilného obyvateľstva zo strany Izraela, vyjadril tiež podporu snahám o zintenzívnenie humanitárnej pomoci.

Ministri počas rozhovoru ocenili vzájomné vzťahy Slovenska a Izraela a vyjadrili záujem o prehlbovanie spolupráce vo viacerých oblastiach spoločného záujmu.