Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prvé kroky novej vlády

Hlas a Dobrá voľba rokujú o spolupráci, Pellegrini naznačuje zlúčenie

Na snímke nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini Foto: TASR - Jaroslav Novák

Pellegrini zdôraznil, že Hlas-SD nebude vytvárať koalíciu s Dobrou voľbou a ani jej členovia nedostanú miesto na kandidátke, aby sa strana "vyviezla" do parlamentu.

Bratislava 4. marca (TASR) - Mimoparlamentné strany Hlas-SD a Dobrá voľba rokujú o spoločnom postupe do predčasných parlamentných volieb. Koalíciu však vytvárať nebudú. Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini naznačil, že ľudia z Dobrej voľby by sa v prípade záujmu mali stať súčasťou Hlasu-SD a Dobrá voľba by mala zaniknúť. Podpredseda Dobrej voľby Rado Baťo nechcel konkretizovať priebeh rokovaní.

"Započali sme oficiálne rokovania, pretože v Dobrej voľbe vidíme skupinu šikovných ľudí, ktorých potenciál by bola škoda nevyužiť a stratiť, preto budeme s predsedom Druckerom ešte rokovať o forme spolupráce," povedal Pellegrini na piatkovej (3. 3.) tlačovej konferencii.

Zároveň zdôraznil, že Hlas-SD nebude vytvárať koalíciu s Dobrou voľbou a ani jej členovia nedostanú miesto na kandidátke, aby sa strana "vyviezla" do parlamentu. "Ak sa ľudia z Dobrej voľby, tí ktorí budú mať o to záujem, budú stotožňovať s naším programom, víziou, sociálno-demokratickou proeurópskou orientáciou, tak tí by sa mali stať integrálnou súčasťou Hlasu a Dobrá voľba by tým pádom mala akoby zaniknúť," priblížil Pellegrini.

Baťo pre TASR povedal, že rokovania s Hlasom-SD ešte prebiehajú. "Držíme sa pravidla, že budeme informovať o výsledkoch, nie o rozhovoroch. Od výsledkov zároveň závisí ďalší postup, vrátane termínu zvolania snemu a personálnych otázok," uviedol. Dobrá voľba pred časom avizovala, že bude mať snem najneskôr v polovici marca, pričom Tomáš Drucker už nebude kandidovať za jej šéfa.

S dočasne povereným premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO) Dobrá voľba nerokuje a ani to už nemá v pláne. "Nevidíme dôvod na spoluprácu s jedným z hlavných vinníkov súčasného katastrofálneho stavu vládnutia na Slovensku," doplnil.

Baťo v rozhovore pre Denník N pripustil spájanie sa s Hlasom-SD, ak to bude technicky možné. K zlúčeniu asi podľa neho pred voľbami nedôjde vzhľadom na to, že Dobrá voľba má ešte nárok na štátny príspevok za výsledok parlamentných volieb v roku 2020.