Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Prvé kroky novej vlády

Iniciatíva: Minister Takáč v Bruseli vo vyjadreniach o GMO nesklamal

Na archívnej snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Peter Sudovský z občianskej iniciatívy Slovensko bez GMO pripomenul, že Európska komisia (EK) navrhla deregulovať dve kategórie nových GMO vyrobených NGT.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD) na pondelkovej (20. 11.) Rade ministrov EÚ pre poľnohospodárstvo a rybárstvo v Bruseli, kde sa rokovalo aj o návrhu legislatívy o uvoľnení pravidiel pre nové geneticky modifikované organizmy (GMO) vyrobené novými genomickými technikami, (NGT) vo svojich vyjadreniach nesklamal, ale mohlo to byť lepšie. Ako ďalej uviedol Peter Sudovský z občianskej iniciatívy Slovensko bez GMO, Takáč v Bruseli spomenul aj negatívny postoj verejnosti voči GMO, a preto sa Slovensko pri tomto návrhu legislatívy prikláňa k uplatňovaniu predbežnej opatrnosti, vedeckého hodnotenia rizika a označovania až po výsledný produkt.

Sudovský pripomenul, že Európska komisia (EK) navrhla deregulovať dve kategórie nových GMO vyrobených NGT. V prvej kategórii sa navrhuje zrušiť skoro všetky bezpečnostné požiadavky pre GMO, vrátane hodnotenia rizika a označovania produktov. V druhej kategórii sa navrhuje oslabiť hodnotenie rizika, označovanie zostáva. Podľa Sudovského hrozí, že členské štáty stratia možnosť zakázať pestovanie oboch kategórií.

Približne 425.000 občanov EÚ, z toho 11.000 občanov zo Slovenska žiadalo 15. novembra formou petície Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR a Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR o pomoc pri ochrane pred uvoľnením nových GMO. "Naliehavo vás žiadame o zaujatie rozhodného stanoviska proti akýmkoľvek pokusom vylúčiť nové GMO z platných právnych predpisov EÚ o GMO. Žiadame, aby ste presadzovali povinné kontroly bezpečnosti, transparentnosť a označovanie všetkých GMO s cieľom zaručiť bezpečnosť našich potravín, ako aj chrániť prírodu, životné prostredie a našu slobodu výberu," vyzval minulý týždeň agrorezort Sudovský.