Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prvé kroky novej vlády

Kresťanská únia vyzýva KDH na dohodu, chce 15 miest na kandidátke

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

KÚ pokladá spoločný postup s KDH za racionálny, pretože oba subjekty sú si hodnotovo aj programovo najbližšie.

Bratislava 24. marca (TASR) - Strana Kresťanská únia (KÚ) vyzýva Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) dohodnúť sa na spoločnom postupe v septembrových parlamentných voľbách. KÚ tvrdí, že KDH nereaguje na jej návrhy. Žiada na spoločnej kandidátnej listine 15 miest.

KÚ pokladá spoločný postup s KDH za racionálny, pretože oba subjekty sú si hodnotovo aj programovo najbližšie. "KÚ však vyjadruje nespokojnosť s priebehom rokovaní. Od 10. februára, keď sme sa prvýkrát stretli, sme nedostali ani jeden konkrétny návrh zo strany KDH, ako by mala vyzerať naša dohoda," uviedla strana vo svojom stanovisku.

Kresťanská únia žiada spoločný postup vo voľbách "ako dve strany KDH a KÚ, založený na partnerskom prístupe a na jasnej a verejnej komunikácii týchto skutočností od momentu dohody i počas celej kampane a na všetkých volebných materiáloch", uviedla strana. Tiež chce, aby bolo v kompetencii KDH a KÚ, koho nominujú na dohodnuté miesta na spoločnej kandidátke. KÚ chce, aby dohodu potvrdila rada KDH na sobotnom (25. 3.) zasadnutí. "Každé ďalšie odkladanie tohto rozhodnutia či neurčité odpovede budeme považovať za nezáujem spolupracovať s Kresťanskou úniou v nasledujúcich voľbách," zdôraznila.

Šéf kresťanských demokratov Milan Majerský ešte začiatkom týždňa pre TASR povedal, že s rokovaniami s KÚ sú na začiatku. "Vnútri KDH sa bavíme o tom, či a ako to má zmysel," dodal.