Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Prvé kroky novej vlády

VIDEO: Opozícia reaguje na schválenie programového vyhlásenia vlády

Na snímke plénum počas hlasovania o Programovom vyhlásení vlády SR na 3. schôdzi NRSR v Bratislave 21. novembra 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Programové vyhlásenie vlády bolo podľa Majerského šité horúcou ihlou, a to len preto, aby si vláda čo najskôr odškrtla túto povinnosť. Myslí si, že vláde nejde o riešenia a pomoc ľuďom.

Bratislava 21. novembra (TASR) - Progresívne Slovensko (PS) hlasovalo proti vysloveniu dôvery vláde Roberta Fica (Smer-SD). Dôvodmi boli historická skúsenosť s jeho predošlými vládami, slabé a vágne programové vyhlásenie a aktuálne kroky vládneho kabinetu. TASR o tom informovala Tereza Mikáčová z komunikačného oddelenia hnutia.

Líder PS Michal Šimečka podotkol, že predchádzajúce Ficove vlády vždy sprevádzala korupcia, vulgárnosť a stagnácia krajiny. "Tá posledná sa dokonca skončila vraždou novinára a jeho snúbenice," dodal.

Na snímke podpredseda NR SR Michal Šimečka (Progresívne Slovensko) na 3. schôdzi NR SR k Programovému vyhláseniu vlády SR v Bratislave 21. novembra 2023.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Ďalším dôvodom na nevyslovenie dôvery vláde bolo pre PS predstavené programové vyhlásenie, ktoré podľa neho krajinu nikam neposunie. "Zdá sa, že ani samotná koalícia tomuto programu vôbec neverí. Odignorovali rozpravu, neodpovedali na naše odborné výhrady, ukázali pohŕdanie verejnosťou aj demokraciou," uviedol Šimečka.



Tretím dôvodom sú pre PS aktuálne kroky vlády. "Škandalózne konanie ministra Šutaja Eštoka, útoky na nezávislé médiá a občiansku spoločnosť a tak ďalej. Táto vláda našu dôveru stratila ešte skôr, ako ju od koalície získala," skonštatoval predseda PS.



Majerský: Programové vyhlásenie vlády je neambiciózne a prázdne


Programové vyhlásene vlády (PVV), ktoré v utorok schválil parlament, je neambiciózne a prázdne. Chýbajú mu napríklad konkrétne ciele či merateľné ukazovatele. Konštatuje to predseda KDH Milan Majerský v stanovisku, ktoré TASR poskytla hovorkyňa hnutia Lenka Halamová.

"Programovému vyhláseniu vlády chýbajú konkrétne ciele, merateľné ukazovatele a vláda nám nepovedala, odkiaľ chce na všetky opatrenia zobrať peniaze. Neviem si predstaviť, ako budeme o štyri roky vyhodnocovať, či ho vláda splnila alebo nie," odkazuje Majerský.

Programové vyhlásenie vlády bolo podľa neho šité horúcou ihlou, a to len preto, aby si vláda čo najskôr odškrtla túto povinnosť. Myslí si, že vláde nejde o riešenia a pomoc ľuďom.

Na snímke poslanec NR SR Ivan Majerský (KDH) na 3. schôdzi NR SR k Programovému vyhláseniu vlády SR v Bratislave 21. novembra 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


SaS: Schválené programové vyhlásenie vlády je zlou správou pre občanov


Schválené programové vyhlásenie vlády je zlou správou pre občanov. Prináša občanom i firmám vyššie dane a z toho vyplývajúci spomalený hospodársky rast. Nie je ani dokumentom troch suverénnych strán, ale dokument zameraný na stranu Smer-SD. Tvrdia to poslanci Národnej rady (NR) SR za SaS.

"Dokument nie je žiadne programové vyhlásenie vlády troch suverénnych strán, ale programové vyhlásenie vlády Smeru, zvyšné strany šli iba okolo," pripomenul predseda poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling. Tvrdí, že materiál je zameraný hlavne na to, aby pomohol Smeru-SD a jeho nominantom odsúdeným za korupciu.

Na snímke poslanec NR SR Branislav Gröhling (SaS) na 3. schôdzi NR SR k Programovému vyhláseniu vlády SR v Bratislave 21. novembra 2023.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Vláda bude podľa SaS stále ukazovať, že nie je sociálna ani demokratická. Vládna koalícia začala podľa poslankyne Márie Kolíkovej (SaS) vládnuť pomstou a zastrašovaním policajtov, vyšetrovateľov, prokurátorov i sudcov. SaS sľubuje, že bude dôslednou a tvrdou opozíciou.

Kabinet Roberta Fica (Smer-SD) získal v utorok dôveru NR SR. Poslanci odsúhlasili programové vyhlásenie vlády. Za hlasovalo 78 poslancov zo 143 prítomných, proti bolo 65.

V. Remišová: PVV je manifestom pokrytectva a podvodu na občanoch



Programové vyhlásenie vlády (PVV) je manifestom pokrytectva a podvodu na občanoch Slovenskej republiky. Vyhlásila to šéfka Za ľudí Veronika Remišová.

Na snímke predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


"Vláda občanom oznamuje, že korupcia sa oplatí a trestať sa bude symbolicky, namiesto riešení pre ľudí sa otvárajú biznisy pre vyvolených, čestných policajtov a prokurátorov, ktorí vyšetrujú korupciu, čaká prenasledovanie," skonštatovala Remišová v stanovisku. Myslí si, že organizovaný zločin bude opäť chránený na najvyšších miestach.

Program vlády kritizuje aj líder hnutia Slovensko Igor Matovič. "Členovia a kolaboranti organizovaného zločinu si dnes odhlasovali plán, akým budú Slovensko nasledujúce roky rozkrádať a ako si sami sebe nadelia beztrestnosť. Vitajte v mafiánskom štáte, diel štvrtý," vyhlásil na tlačovej konferencii.