Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Prvé kroky novej vlády

Minister vnútra má dôveru R. Fica, vláda odmieta argumenty opozície

Na snímke vľavo predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) a podpredseda NR SR Michal Šimečka (PS) počas mimoriadnej schôdze k odvolávaniu ministra vnútra SR Matúša Šutaja Eštoka 23. novembra 2023 v Bratislave. Foto: TASR Martin Baumann

Premiér predniesol aj stanovisko vlády, ktorá považuje návrh opozičných poslancov za neopodstatnený vo všetkých jeho častiach.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) má plnú dôveru premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Predseda vlády to deklaroval v úvode diskusie o návrhu na odvolanie ministra v pléne Národnej rady (NR) SR. Odmieta argumenty opozície. Deklaroval, že vláda rešpektuje právo poslancov predložiť návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi. Nesúhlasí však s tvrdeniami opozície o opatreniach na hraniciach, s výhradami k personálnym zmenám v polícii ani so slovami o pomste.

"Hovoríte o pomste preto, lebo nesúhlasíte s rozhodnutiami ministra vnútra a považujete ich za rozhodnutia, ktoré nie sú v súlade s právnym poriadkom. To je váš legitímny názor, ja vám ho brať nebudem," povedal Fico a poukázal na rozdiel právnych názorov aj na rozhodnutia niektorých súdov.



V súvislosti s vyjadreniami opozície o personálnych zmenách podotkol, že sa v súčasnosti zachádza do absurdít. Hocikto môže podľa neho podať trestné oznámenie, vyhlásiť sa za oznamovateľa protispoločenskej činnosti a bude neodvolateľný. Zdôraznil, že minister sa po nástupe do funkcie rozhodol s niektorými ľuďmi nespolupracovať a má právo vybrať si spolupracovníkov. Vyzval pritom opozíciu, aby so slovom pomsta narábala opatrne. "Nemáte predstavu, čo sa dialo za tri a pol roka a ako sa ubližovalo ľuďom," povedal Fico.

Premiér predniesol aj stanovisko vlády, ktorá považuje návrh opozičných poslancov za neopodstatnený vo všetkých jeho častiach. "Minister vnútra postupoval vo všetkých náležitostiach, ktoré vykonal od svojho menovania, plne v súlade so zákonom. Týka sa to aj jeho personálnych opatrení, ktoré prijať musel, pretože ak by ich neprijal, porušil by zákon," píše sa v stanovisku vlády.