Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Prvé kroky novej vlády

Pavel: Predvolebná rétorika už nemôže vstupovať do súčasnej spolupráce

Na snímke zľava predseda vlády SR Robert Fico a prezident ČR Petr Pavel počas prijatia na Pražskom hrade v Prahe 24. novembra 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Cieľom krátkeho stretnutia na Pražskom hrade bolo nastaviť novú úroveň komunikácie a potvrdiť nadštandardnú kvalitu vzťahov medzi obomi krajinami.

Praha 24. novembra (TASR) - Dobré vzťahy medzi ČR a SR sú prioritou a predvolebná rétorika už nemôže vstupovať do súčasnej spolupráce oboch krajín. Po stretnutí so slovenským premiérom Robertom Ficom to povedal český prezident Petr Pavel. V piatok to oznámil Pražský hrad, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Český prezident diskutoval s Ficom o súčasnej bezpečnostnej situácii v Európe a vo svete a o ich vzájomných postojoch. "Dobré vzťahy medzi našimi krajinami sú absolútnou prioritou a predvolebná rétorika už nemôže vstupovať do súčasnej spolupráce," uviedol prezident.

Cieľom krátkeho stretnutia na Pražskom hrade bolo nastaviť novú úroveň komunikácie a potvrdiť nadštandardnú kvalitu vzťahov medzi obomi krajinami. Pavel je podľa Kancelárie Pražského hradu (KPR) presvedčený, že Slovensko zostane významným spojencom Česka v EÚ aj v NATO a bude rozvíjať susedské ekonomické a politické väzby.

Fico sa v piatok na svojej prvej zahraničnej návšteve v Prahe stretol s predsedom Senátu Milošom Vystrčilom aj šéfkou Poslaneckej snemovne Markétou Pekarovou Adamovou. Predpoludním ho s vojenskými poctami prijal premiér Petr Fiala. Po schôdzke na Pražskom hrade Fico navštívil českého exprezidenta Miloša Zemana a v pláne má ešte schôdzku s opozičným politikom a predsedom hnutia ANO Andrejom Babišom.

(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)