Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Prvé kroky novej vlády

Schôdzu k odvolávaniu ministra vnútra prerušili, vystúpil len Gašpar

Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) počas 4. schôdze NRSR v Bratislave 24. novembra 2023. Foto: TASR- Martin Baumann

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) postupoval pri svojich personálnych rozhodnutiach v súlade s ustanoveniami zákona. Myslí si to poslanec Národnej rady (NR) SR Tibor Gašpar (Smer-SD).

Bratislava 24. novembra (TASR) - Diskusii o návrhu na odvolanie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) v Národnej rade (NR) SR dominovali aj v piatok dopoludnia vystúpenia vládnej koalície. Prihlásených ostáva stále zhruba 30 rečníkov písomne. Vystúpiť stihol len jeden za poslanecký klub, a to Tibor Gašpar (Smer-SD). Následne požiadal o slovo opäť minister. Opozícia reagovala len faktickými poznámkami.

Po jeho vystúpení zo sály odišli prítomní koaliční poslanci, neostal tak žiaden spravodajca. Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) ozrejmil, že tak ako vo štvrtok (23. 11.) večer odišli zo sály zástupcovia opozície, a tým aj predkladatelia návrhu, rovnako chýba v piatok spravodajca. Preto prerušil rokovanie až do utorka (28. 11.) do 9.00 h.

Štuaj Eštok vo svojom vystúpení označil dôvody na jeho odvolávanie v návrhu opozície za frašku. "Chápem, že ste pochopili, že nelegálna migrácia sa musí riešiť a že ste to do odvolávania dali len preto, lebo by tam nemalo čo byť," podotkol s tým, že celá diskusia sa zúžila len na "čurillovcov". Podčiarkol pritom, že títo vyšetrovatelia sú naďalej obvinení, preto sú postavení mimo služby.



Predstavitelia klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ kritizovali jeho vystúpenie vo faktických poznámkach. Igor Matovič skonštatoval, že vystúpilo absolútne zlo. Roman Mikulec a Gábor Grendel reagovali, že ho nechcú odvolať pre postavenie vyšetrovateľov mimo služby, ale pre spôsob, akým to urobil. Vyčítali mu, že najskôr konal, až potom hľadal argumenty a zákonné dôvody. Rovnako mu vyčítali, že sa neobrátil na Úrad na ochranu oznamovateľov, keďže niektorí vyšetrovatelia mali status chráneného oznamovateľa.

Šéf poslaneckého klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ Michal Šipoš na piatkovej tlačovej konferencii kritizoval Pellegriniho, že prerušil piatkovú schôdzu a poslanci tak nemusia byť v robote. Schôdzu podľa neho prerušil v čase, keď bol v diskusii na rade Mikulec. Pýta sa, kde je nová politická kultúra, ktorú vládni politici sľubovali. Veronika Remišová (Slovensko, Za ľudí, KÚ) dodala, že Smer-SD a Hlas-SD zneužili schôdzu na to, aby obhajovali svojich trestne stíhaných ľudí a na to, aby sa navážali do vyšetrovateľov. Matovič si myslí, že voliči opozície nie sú pre vládu podstatní.

Mária Kolíková (SaS) opätovne vyčítala vládnej koalícii priebeh rokovania. Skonštatovala, že koalícia plánovala ukončiť rokovanie v piatok skôr, napriek tomu naťahovala čas a nedovolila opozičným rečníkom vystúpiť. Predseda parlamentu reagoval, že ak je prihlásená do diskusie, svojich 20 minút na vystúpenie mať bude, keď sa dostane na rad.

Pôvodne mal parlament o opozičnom návrhu na odvolanie ministra rokovať vo štvrtok (23. 11.) až do skončenia diskusie a v piatok dopoludnia hlasovať. Opozícia ale pristúpila k obštrukcii. Prekážalo jej, že predstavitelia koalície nedovolili zástupcom opozície vystúpiť skôr. Preto približne o 20.30 h oznámili, že opúšťajú sálu a žiadali prerušiť rokovanie.

Gašpar: Minister vnútra Šutaj Eštok konal v súlade so zákonom


Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) postupoval pri svojich personálnych rozhodnutiach v súlade s ustanoveniami zákona. Myslí si to poslanec Národnej rady (NR) SR Tibor Gašpar (Smer-SD), ktorý odmieta, že by minister robil personálne čistky. Považuje to za štandardnú personálnu prácu, ktorá sa deje po príchode nového ministra vnútra. Skonštatoval to v diskusii v pléne NR SR k návrhu na odvolanie Šutaja Eštoka.


Poslanec je presvedčený, že pri postavení vyšetrovateľov, tzv. čurillovcov, mimo službu, boli naplnené dôvody. Gašpar pripomenul znenie zákona, podľa ktorého sa policajt musí dočasne pozbaviť výkonu štátnej služby, "ak by jeho ďalšie ponechanie vo výkone štátnej služby ohrozovalo dôležitý záujem štátnej služby alebo priebeh objasňovania jeho konania a je dôvodne podozrivý, že porušil služobnú povinnosť zvlášť hrubým spôsobom, alebo spáchal trestný čin".

Medzi dôležitý záujem podľa Gašpara patrí dobré meno policajného zboru či dôvera občanov v policajný zbor, ako aj "nevzbudenie pochybnosti u nezaujatého pozorovateľa o spôsobilosti naďalej vykonávať službu príslušníka policajného zboru nestranne a nezaujato v súlade s Ústavou SR či ústavnými zákonmi". Gašpar upozornil, že trestné stíhanie čurillovcov je "pretraktované" v médiách a mnohí občania, s ktorými sa stretol, si spájali čurillovcov so znižovaním dôvery v políciu a mali pochybnosti, či konali nezaujato a nestranne.

Možné ohrozovanie priebehu objasňovania jeho konania vidí Gašpar napríklad v tom, že jeden z vyšetrovateľov bol prevelený na policajnú inšpekciu, kde sa stal nadriadeným tým policajtom, ktorí vyšetrovali jeho prípad. Vyšetrovatelia boli navyše v práci v kontakte s kolegami, ktorí vystupujú ako svedkovia.

Na snímke poslanec parlamentu SR Tibor Gašpar (Smer-SD) počas 4. schôdze NRSR v Bratislave 24. novembra 2023.
Foto: TASR - Martin Baumann


Poslanec Branislav Vančo (Progresívne Slovensko) Gašparovi pripomenul, že štandardné personálne výmeny sa robia v súlade so zákonom a nerobia sa tak, že je zjavné, že ide o pomstu. Vančov stranícky kolega Jaroslav Spišiak ocenil Gašparovo vystúpenie, no tieto úvahy o ohrození záujmu mu chýbali v odôvodnení pri rozhodnutí ministra.

Poslanec Roman Mikulec (Slovensko, Za ľudí, KÚ) reagoval, že ako minister vnútra nepostavil daných vyšetrovateľov mimo službu, pretože nevidel dôvod na to, čím by mal byť ohrozený záujem služobného úradu. Tak to podľa neho nevideli ani jeho predchodcovia ministri vnútra v podobných prípadoch.