Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Prvé kroky novej vlády

Reforma nemocníc bude pokračovať za plného poskytovania starostlivosti

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Ministerstvo zdravotníctva by po novom do konca roka malo vydávať rozhodnutia o podmienenom zaradení nemocníc do siete.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Optimalizácia siete nemocníc bude zatiaľ pokračovať za plného rozsahu poskytovania zdravotnej starostlivosti vo všetkých nemocniciach na prechodné obdobie. Zároveň sa posunie dátum zavedenia maximálnych čakacích dôb na operácie, malo by k tomu dôjsť od roku 2025. Vyplýva to z novely zákona o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti, ktorú v stredu večer schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Poslanci o nej rokovali v skrátenom legislatívnom konaní. Hlasovaním ukončili 3. schôdzu NR SR.

Ministerstvo zdravotníctva by po novom do konca roka malo vydávať rozhodnutia o podmienenom zaradení nemocníc do siete. Chce tým zabezpečiť kontinuitu poskytovania zdravotnej starostlivosti aj v nemocniciach, ktoré rozhodnutie v riadnom termíne nedostali.

Rozhodnutia o kategorizácii nedostali niektoré všeobecné a špecializované nemocnice. Od nového roku by tak neboli v zozname kategorizovaných nemocníc. V prvej podmienenej kategorizácii pritom boli uvedené ako zariadenia I. úrovne. Rezort upozornil, že by tak mohlo prísť k významnému zásahu do dostupnosti poskytovania zdravotnej starostlivosti v určitých oblastiach Slovenska.

Podľa rezortu bolo potrebné upraviť zákon tak, aby ešte mohlo dôjsť k vydaniu rozhodnutí. "Nepochybne sa tým docieli zabezpečenie kontinuity a dostupnosti poskytovania zdravotnej starostlivosti v želanom rozsahu a kvalite," ozrejmil. Zaradenie nemocníc do siete je podľa neho tiež nevyhnutné na riadne pokračovanie v reforme.

Nová legislatíva hovorí tiež o posune dátumu zavedenia maximálnych čakacích dôb na operácie. Pôvodne mal začať platiť od začiatku budúceho roka. Rezort tvrdí, že v prvom roku zberu čakacích listín by to bolo technicky, procesne a organizačne nevykonateľné. Navrhol preto posun účinnosti od roku 2025.

Poslanci zároveň neschválili pozmeňujúci návrh z dielne poslancov za SaS, ktorým chceli skrátiť odklad zavedenia maximálnych čakacích lehôt pri operáciách.

Hnutie KDH neschválenie pozmeňujúceho návrhu skritizovalo. "Na operačné zákroky budú musieť pacienti naďalej neúmerne dlho čakať. Na prípravu zlepšenia celého systému operačných čakacích dôb bolo dostatok času. Napriek dnešnému posunutiu termínu zavedenia maximálnych čakacích dôb budeme dôsledne sledovať, aby tento potrebný systém pre pacienta súčasná koalícia neoddialila do zabudnutia a skutočne zrealizovala," uviedlo hnutie.