Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Prvé kroky novej vlády

Riapoš: Súčasné PVV venuje športu doteraz najväčšiu pozornosť i rozsah

Na archívnej snímke prezident Paralympijského výboru Ján Riapoš. Foto: TASR - Martin Baumann

Šéf SPV pozitívne vníma kreovanie ministerstva cestovného ruchu a športu, ktoré má byť podľa vládneho programu "nástrojom na dosiahnutie strategických cieľov v oblasti športovej politiky".

Bratislava 21. novembra (TASR) - Slovenský paralympijský výbor (SPV) pozitívne vníma, že v programovom vyhlásení vlády (PVV) je prvýkrát v histórii samostatnosti SR venovaná významná pozornosť problematike športu v takom rozsahu. Predseda SPV Ján Riapoš to uviedol v reakcii na programové vyhlásenie vlády, ktoré v utorok schválili poslanci Národnej rady SR.



Šéf SPV pozitívne vníma kreovanie ministerstva cestovného ruchu a športu, ktoré má byť podľa vládneho programu "nástrojom na dosiahnutie strategických cieľov v oblasti športovej politiky". Riapoš verí, že systémové zmeny prispejú aj k zlepšeniu podmienok pre šport hendikepovaných. "Vnímame potrebu stabilizácie chaosu, ktorý v súčasnosti panuje v problematike zdravotne znevýhodnených športovcov, spôsobený predchádzajúcim vedením ministerstva školstva, vedy výskumu a športu," upozornil. Deklaroval v tomto smere ústretovosť a súčinnosť SPV pri krokoch nového ministerstva.

"Pozitívne vnímame aj fakt, že štát chce aktívne financovať významné športové podujatia na území SR, ktoré sa majú podieľať rovnako ako štátne reprezentácie na šírení dobrého mena Slovenska," dodal Riapoš.

PVV, ktoré po minulotýždňovom (13. 11.) schválení kabinetom v utorok schválil aj parlament, definuje aj ambície v oblasti športovej politiky. Vláda chce vyvíjať dlhodobú a neustálu činnosť štátu, ktorou podporí výstavbu a rekonštrukciu športovísk, rovnako avizuje zvýšenie zdrojov pre športové hnutie a efektívnejšie prerozdeľovanie týchto prostriedkov. Osobitnú pozornosť chce venovať aj podpore športu hendikepovaných športovcov, píše o "vymedzení mimoriadnej línie v štátnej politike v oblasti športu pre zdravotne znevýhodnených športovcov a ich organizácie".

Podporu zverejnenej stratégii už vyjadrili aj najväčšie športové zväzy a Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV). Vytvorenie samostatného ministerstva pre šport vnímajú ako uznanie miesta športu v spoločnosti.