Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Prvé kroky novej vlády

Vláda Fica získala dôveru parlamentu, schválili programové vyhlásenie

Na snímke zľava predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), podpredseda NR SR Peter Žiga (Hlas-SD) a podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) po hlasovaní o Programovom vyhlásení vlády SR na 3. schôdzi NRSR v Bratislave 21. novembra 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Vládny program poslancom predložil premiér ešte minulý týždeň a požiadal ich o vyslovenie dôvery kabinetu. Diskusia trvala štyri dni, vystúpilo v nej vyše 70 rečníkov, najmä z opozície.

Bratislava 21. novembra (TASR) - Kabinet Roberta Fica (Smer-SD) získal dôveru Národnej rady (NR) SR. Poslanci odsúhlasili programové vyhlásenie vlády (PVV). Za hlasovalo 78 poslancov zo 143 prítomných, proti bolo 65.

Vládny program poslancom predložil premiér ešte minulý týždeň a požiadal ich o vyslovenie dôvery kabinetu. Diskusia trvala štyri dni, vystúpilo v nej vyše 70 rečníkov, najmä z opozície. Jej zástupcovia vládnemu programu vyčítali nedostatok konkrétnych a jasných cieľov. V závere diskusie sa premiér poďakoval rečníkom a dodal, že členovia vlády diskusiu sledovali a že vo viacerých vystúpeniach videl podnetné myšlienky.



Každá nová vláda musí podľa Ústavy SR do 30 dní od svojho vymenovania predstúpiť pred Národnú radu SR, predložiť svoj program a požiadať o dôveru.

Po hlasovaní o PVV predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) prerušil rokovanie do 14.00 h. Poslanci majú na programe ešte dva vládne návrhy aj s návrhom na ich prerokovanie v skrátenom legislatívnom konaní. Ide o novelu zákona o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti a novelu zákona o 13. dôchodku.