Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Prvé kroky novej vlády

Začala sa mimoriadna schôdza, Šutaj Eštok má čeliť odvolávaniu

Na snímke vľavo predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) a podpredseda NR SR Michal Šimečka (PS) počas mimoriadnej schôdze k odvolávaniu ministra vnútra SR Matúša Šutaja Eštoka 23. novembra 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Minister vnútra už viackrát zopakoval, že trvá na zákonnosti svojho postupu. Z funkcie sa odísť nechystá a snahu opozície o jeho odvolanie označil za neopodstatnenú.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Začala sa mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR, na ktorej má minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) čeliť pokusu o odvolanie z funkcie. Rokovanie iniciovala opozícia. Plénum odsúhlasilo, že vo štvrtok budú rokovať až do prerokovania návrhu, a to aj po 19.00 h. O odvolaní ministra by mali hlasovať v piatok (24. 11.) o 10.00 h.

Z funkcie by mal minister podľa opozície odísť pre čistky vo vedení polície. Hovorí aj o porušení zákona tým, že nekomunikoval s úradom pre oznamovateľov protispoločenskej činnosti pri rozhodnutí o postavení vyšetrovateľov, tzv. čurillovcov, mimo služby. Opozícia tiež kritizuje opatrenia na slovensko-maďarských hraniciach, ktoré považujú jej predstavitelia za divadlo.

Minister vnútra už viackrát zopakoval, že trvá na zákonnosti svojho postupu. Z funkcie sa odísť nechystá a snahu opozície o jeho odvolanie označil za neopodstatnenú. S návrhom na ministrovo odvolanie nesúhlasí ani vláda.