Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Počasie

Silné dažde a zemetrasenia:V Afganistane si počasie vyžiadalo 21 obetí

Ilustarčná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Hovorca afganského ministerstva pre zvládanie prírodných katastrof uviedol, že v dôsledku nepriaznivého počasia bolo poškodených viac ako 2600 domov a uhynuli aj stovky zvierat.

Islamabad 5. apríla (TASR) - Najmenej 21 ľudí zomrelo a ďalších 102 utrpelo zranenia v uplynulých dvoch týždňoch v Afganistane v dôsledku silných dažďov a zemetrasení. TASR o tom informuje na základe stredajšej správy agentúry DPA.

Hovorca afganského ministerstva pre zvládanie prírodných katastrof uviedol, že v dôsledku nepriaznivého počasia bolo poškodených viac ako 2600 domov a uhynuli aj stovky zvierat. Podľa oficiálnych údajov voda zničila tisíce akrov úrody.

Sezónne záplavy postihujú Afganistan každoročne. Avšak desaťročia konfliktov spolu s poškodzovaním životného prostredia a nedostatočnými investíciami do znižovania rizika katastrof prispeli podľa OSN k zvyšovaniu zraniteľnosti afganskej populácie voči prírodným katastrofám.

Afganistan sa zmieta v hlbokej humanitárnej kríze. OSN varuje, že bez poskytnutia humanitárnej pomoci miliónom ľudí hrozí hladomor. Od prevzatia moci radikálnym hnutím Taliban v auguste 2021 je zároveň táto krajina z veľkej časti izolovaná od medzinárodného finančného systému.