Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Počasie

Extrémne sucho majú na Orave, výrazné až výnimočné na Záhorí

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Deficit zrážok je za posledných 90 dní najvyšší podľa SHMÚ v Oravskej Lesnej, Podolínci a Švedlári. Nadbytok je zas najvyšší v Žihárci a Rimavskej Sobote.

Bratislava 11. júla (TASR) - Na Orave je evidované extrémne sucho, rovnako aj v povrchovej vrstve v Javorníkoch a oblasti Považia. Výrazné až výnimočné sucho je na Záhorí, Pohroní a v Malých Karpatoch. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

"Deficit pôdnej vlahy pozorujeme už na takmer celom území. Najvyššie hodnoty sú mínus 40 až mínus 60 milimetrov na severozápade Slovenska, lokálne na Orave až mínus 60 až mínus 80 milimetrov," uviedol SHMÚ.

Priblížil, že v porovnaní s minulým týždňom sa stav meteorologického sucha zhoršil a aktuálne prevládajú na Slovensku normálne až mierne suché podmienky. Ozrejmili, že veľmi sucho je v Nitre, Hurbanove, Žiari nad Hronom a Žiline a extrémne v Senici a Podhájskej.

Deficit zrážok je za posledných 90 dní najvyšší podľa nich v Oravskej Lesnej, Podolínci a Švedlári. Nadbytok je zas najvyšší v Žihárci a Rimavskej Sobote.