Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Počasie

Apríl 2023 bol studený a priniesol dostatok zrážok

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Hoci apríl ako druhý jarný mesiac patril v minulosti k hlavným zdrojom dopĺňania podzemnej vody, v posledných rokoch dochádza k čiastočnému dopĺňaniu zásob už v marci či februári, vďaka teplým zimám.

Bratislava 15. mája (TASR) - Apríl 2023 sa okrem prevahy chladného rázu počasia vyznačoval na väčšine územia Slovenska dostatkom atmosférických zrážok, čo je v kontraste v porovnaní so zrážkovo chudobnejšími aprílmi v predchádzajúcich rokoch. Uvádza to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

"Menej zrážok oproti dlhodobému normálu spadlo len v povodiach prítokov horného Váhu a v povodí hornej Ondavy a Laborca. Dôležitý bol aj charakter zrážok, išlo prevažne o trvalejší, tzv. krajinský dážď, užitočný najmä na začiatku vegetačného obdobia," skonštatovali odborníci v zhodnotení hydrologickej situácie v tohtoročnom apríli.

Pripomenuli, že chladnejší charakter počasia a dostatok atmosférických zrážok s prechodným výskytom snehových alebo zmiešaných zrážok aj v nižších polohách v podhorí mal za následok dosiahnutie stupňa povodňových aktivít vo viacerých sledovaných staniciach, najmä vo východoslovenskej nížine. "Krátkodobo bol dosiahnutý až tretí stupeň povodňovej aktivity v Michaľanoch na Roňave v druhej dekáde mesiaca," dodal SHMÚ.

Upozornil i na to, že hoci apríl ako druhý jarný mesiac patril v minulosti k hlavným zdrojom dopĺňania podzemnej vody, v posledných rokoch dochádza k čiastočnému dopĺňaniu zásob už v marci, prípadne vo februári, vďaka teplým zimám, v ktorých dochádza k skoršiemu topeniu sa snehovej pokrývky. "V prípade podzemnej vody bol apríl 2023 celkovo zaradený medzi priemerné až mierne podpriemerné mesiace. Nadpriemerná a mierne nadpriemerná hladina a výdatnosť prameňov sa vyskytli na 36 percentách hodnotených objektoch, a to hlavne v povodí Moravy, Bodvy a Hornádu," spresnil SHMÚ.