Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Počasie

Blíži sa hurikán Laura, silnie na štvrtú kategóriu

Na snímke uprostred policajt mesta Key West na Floride sa snaží premiestniť do bezpečia ľudí, ktorí sledujú na móle Edwarda B. Knighta vlny a nápory vetra spôsobené tropickou búrkou Laura, ktorá prechádza západne od Florida Keys v pondelok 24. augusta 2020. Foto: TASR/AP

Podľa predpovede Laura v najbližších hodinách spôsobí v štátoch Texas a Louisiana život ohrozujúce poveternostné podmienky a rozsiahle povodne.

Washington 26. augusta (TASR) - Americké národné centrum pre hurikány (NHC) v stredu vydalo predpoveď, podľa ktorej hurikán Laura zosilnie na kategóriu štyri, druhú najničivejšiu na Saffirovej-Simpsonovej hurikánovej stupnici. Informovala o tom agentúra DPA.

Podľa predpovede NHC Laura v najbližších hodinách spôsobí v štátoch Texas a Louisiana život ohrozujúce poveternostné podmienky a rozsiahle povodne. Pre rizikové oblasti v spomínaných štátoch to "znamená nebezpečenstvo vzniku život ohrozujúcich záplav, spôsobených zvyšujúcou sa hladinou vody smerom od pobrežia v najbližších 36 hodinách", uviedlo NHC.

V utorok evakuovali v Texase a Louisiane stovky tisíc ľudí.

V dôsledku hurikánu Laura už zahynulo tento týždeň najmenej 24 ľudí, z toho 20 na Haiti a štyria v Dominikánskej republike.