Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Počasie

Bratislavská polícia radí, ako predchádzať kolapsom z horúčav

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

V horúcich dňoch by sa mali ľudia stravovať ľahšie, konzumovať by mali viac zeleniny a ovocia s vysokým obsahom vody, napríklad uhorku či melón. Nosiť by mali ľahší odev.

Bratislava 14. júla (TASR) – Vysoké horúčavy prinášajú počas každého leta aj riziko kolapsu, prvú pomoc v súvislosti s vyčerpaním z tepla a prehriatím organizmu poskytujú často aj mestskí policajti. Keďže sa horúčavy nevyhýbajú ani hlavnému mestu, Mestská polícia Bratislava prináša niekoľko rád, ako sa kolapsu z tepla vyhnúť. Zároveň pripomína, čo robiť, ak niekto v našom okolí z tepla skolabuje.

Počas dňa netreba zabúdať na dodržiavanie pitného režimu, dospelému človeku sa odporúča vypiť minimálne tri litre tekutín denne. "Vyhýbajte sa presladeným nápojom a alkoholu. Neodporúča sa ani pitie kávy vo veľkom množstve," upozorňuje mestská polícia na sociálnej sieti. Odporúča sa tiež nosiť so sebou fľašku s vodou.

V horúcich dňoch by sa mali ľudia stravovať ľahšie, konzumovať by mali viac zeleniny a ovocia s vysokým obsahom vody, napríklad uhorku či melón. Nosiť by mali ľahší odev, ideálne vzdušné oblečenie svetlej farby. Zabúdať by nemali ani na pokrývku hlavy. Ak to nie je nevyhnutné, nemali by vychádzať na priame slnko medzi 11.00 a 15.00 h.

"Častým dôvodom kolapsu z tepla je aj dlhodobejšia prítomnosť v prehriatej miestnosti," podotýka polícia s tým, že dávať pozor si však treba dávať aj na vysoké teplotné rozdiely medzi vonkajším prostredím a klimatizovaným interiérom.

Ak niekto v našom okolí skolabuje, mali by sme ho čo najskôr presunúť mimo priameho slnka, ideálne do najbližšieho tieňa. Uložiť by sme ho mali do polohy ležmo s podopretou hlavou, prípadne do polosedu. Odporúča sa ho ochladiť vlažnou vodou či ovievaním, v malých dávkach mu treba podávať najlepšie vlažnú, nesladenú vodu.

"Ak sa stav postihnutého postupne nezlepšuje, nečakajte a vyhľadajte lekársku pomoc," zdôrazňuje polícia. Ak človek upadne do bezvedomia, bezodkladne treba kontaktovať rýchlu zdravotnú pomoc na telefónnom čísle 155.

Pre okres Bratislava vydali meteorológovia na štvrtok predbežne výstrahy prvého stupňa pred vysokými teplotami. Lokálne sa môže vzduch prehriať na 33 až 34 stupňov Celzia.