Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Počasie

Počasie vyčíňalo, na mnohých miestach spôsobilo problémy

Na snímke spadnutý strom. Foto: FB Hasičský a záchranný zbor

V okresoch Rimavská Sobota a Poltár evidujú energetici 6000 odberateľov bez elektriny.

Bratislava 15. júla (TASR) - Hasiči v súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciu uskutočnili do štvrtkového rána celkom 94 výjazdov. Najvážnejšia situácia bola v Žilinskom kraji, kde bola ich pomoc potrebná celkom 40-krát. TASR o tom informovala Katarína Križanová z komunikačného oddelenia Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

"V Banskobystrickom a Trenčianskom kraji zasahovali pri udalostiach v súvislosti s počasím 21-krát a v Prešovskom kraji uskutočnili desať výjazdov," priblížila Križanová. Vo väčšine prípadov odstraňovali popadané stromy z cestných komunikácií, zaparkovaných vozidiel a elektrických vedení. Okrem toho tiež odčerpávali vodu zo zatopených pivníc.

Komplikácie na vlakovej trati Východná-Kráľova Lehota spôsobili výrazné meškania


Počasie skomplikovalo v noci a počas štvrtka na severe Slovenska aj v železničnú dopravu. Výrazné problémy narobili spadnuté stromy, ktoré na niekoľko hodín znemožnili prejazd trate v úseku Východná – Kráľova Lehota.

"Od polnoci bola doprava úplne prerušená, od približne 6.40 h sprejazdnili dopravu na jednej koľaji, plne premávku obnovili po 9.35 h," priblížil hovorca Železničnej spoločnosti (ZSSK) Tomáš Kováč.

V dôsledku udalosti zaznamenali výrazné, niekoľkohodinové meškania diaľkové vlaky, napríklad rýchlik Tatran Zemplín, ktorý odchádzal z Bratislavy o 22.53 h s predpokladaným príchodom do Humenného o 6.33 h mal meškanie 447 minút.

ZSSK upozorňuje cestujúcich, že pri výrazných meškaniach vlakov si možno uplatniť náhradu škody, požiadať o ňu treba v ktorejkoľvek pokladnici ZSSK, prípadne písomným alebo e-mailovým kontaktovaním spoločnosti. "Potrebné je uviesť meno, priezvisko, presnú adresu, predmet a dôvod podania, dodať originály cestovných lístkov, pri uplatnení náhrady škody treba uviesť aj dôvod podania žiadosti a predložiť oznámený vznik udalosti," upozorňuje ZSSK.


V Prešove sa po búrke prepadla časť vozovky


Na Ulici Arm. gen. Svobodu v Prešove sa po štvrtkovej búrke prepadla časť vozovky. Pri tamojšom nákupnom centre v smere od Košíc na Vranov nad Topľou je preto premávka zúžená do jedného jazdného pruhu. Ako TASR informovala tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová, na spomenutej ulici prebiehali práce na údržbe cestnej komunikácie.

"Pri oprave výtlku sa zistilo, že je prepadnuté podložie vozovky, ktorého stav v krátkom čase zhoršil intenzívny dážď. Situáciu aktuálne na mieste rieši spoločnosť Správa a údržba komunikácií mesta Prešov v súčinnosti s políciou. Na tomto úseku treba rátať so zdržaním. Pre plynulejší prejazd odporúčame použiť trasu Východná – Rusínska. Vodičov prosíme o mimoriadnu opatrnosť, rešpektovanie pokynov polície a o trpezlivosť. Premávku riadi polícia," povedala Šitárová.

Trolejbusové linky na Sídlisko Sekčov aktuálne nepremávajú, končia na zastávke Železničná stanica. V úseku Železničná stanica - Sídlisko Sekčov premáva autobusová kyvadlová doprava v obmedzenom rozsahu.

"Počas silnej búrky sme v Prešove od 12.55 h zaznamenali aj výpadok prúdu, v dôsledku čoho nepremávali trolejbusové linky. V premávke boli nasadené záložné vozidlá. V súčasnosti je tento problém už odstránený," dodala Šitárová.

VSD zaznamenala v súvislosti s počasím viacero porúch


Východoslovenská distribučná (VSD), a. s., zaznamenala vo štvrtok v súvislosti s počasím na takmer celom svojom vymedzenom distribučnom území viacero porúch. Ako pre TASR uviedla Andrea Forbergerová z VSD, počas štvrtkového dňa bolo bez elektrickej energie približne 10.500 odberných miest.

"Poruchy sme priebežne rýchlym zásahom v teréne v kombinácii s dispečerským riadením odstraňovali," povedala Forbergerová s tým, že o 16.00 h evidovali ešte tri poruchy s celkovým počtom prerušení do 415 odberných miest prevažne v okrese Prešov.

VSD prevádzkuje distribučnú sústavu na vymedzenom území, ktoré pozostáva z Košického, Prešovského a časti Banskobystrického samosprávneho kraja.

Po nočných búrkach sú nepriechodné viaceré turistické chodníky vo Vysokých Tatrách



Po silných nočných búrkach zo stredy na štvrtok sú nepriechodné turistické chodníky pri Rainerovej chate a v Bielovodskej doline. Informujú o tom Štátne lesy Tatranského národného parku na sociálnej sieti.



Na červeno značenom turistickom chodníku medzi Hrebienkom a Rainerovou chatou ležia pováľané stromy, niektoré visia i priamo nad chodníkom a môžu ohroziť bezpečnosť turistov.

„Momentálne naši zamestnanci prerezávajú aj modro značený turistický chodník zhruba v polovici Bielovodskej doliny. Prosíme turistov, ktorí sa rozhodnú vybrať sa na túru, aby sa týmto úsekom vyhli," uviedli Štátne lesy TANAP-u. Ako dodali, na spriechodnení chodníkov intenzívne pracujú.

Štátne lesy TANAP-u poznamenali, že je možné, že búrky priniesli podobné problémy i do iných lokalít. O prípadných ďalších obmedzeniach budú informovať. Poukázali tiež na to, že nad Tatrami sa blýska, preto prosia turistov, aby si namiesto turistiky zvolili bezpečnejší program v podhorí.

Hasiči v Trenčianskom kraji zasahovali v stredu pri 24 mimoriadnych udalostiach



V súvislosti s intenzívnou búrkovou činnosťou a silným vetrom absolvovali príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) z Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) v stredu (14. 7.) 24 zásahov. Sedem zásahov absolvovali aj dobrovoľní hasiči.

Ako informoval hovorca Krajského riaditeľstva HaZZ v Trenčíne Marián Petrík, hasiči zasahovali pri odstraňovaní spadnutých, prípadne zlomených stromov a konárov z ciest, miestnych komunikácií, resp. stromov spadnutých na elektrické vedenie.

„Celkom v rámci Trenčianskeho kraja zasahovalo 37 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru s 15 kusmi hasičskej techniky a 34 členov dobrovoľných hasičských zborov, ktorí použili osem kusov techniky,“ doplnil Petrík.

Martinom sa prehnala veterná smršť, poškodila verejné osvetlenie



Mesto Martin eviduje viacero spadnutých stromov a poškodení verejného osvetlenia. Ide o dôsledok veternej smršte, ktorá sa v stredu (14. 7.) vo večerných hodinách prehnala mestom. Na oficiálnej webovej stránke mesta Martin o tom vo štvrtok informovala jeho hovorkyňa Zuzana Kalmanová.

Pracovníci spoločnosti, s ktorou má mesto uzatvorenú zmluvu o poskytovaní komunálnych služieb, od skorých ranných hodín vypiľujú polámané stromy a riešia vzniknuté problémy. "Mesto zatiaľ neeviduje žiadne škody na súkromnom majetku. Všetky vzniknuté problémy sú riešené operatívne a bez komplikácií," dodala hovorkyňa.


Búrky spôsobili energetickú kalamitu na strednom Slovensku




Nočné búrky zapríčinili energetickú kalamitu na území stredného Slovenska. Vyše 30.000 odberných miest malo prerušenú distribúciu elektriny na viac ako tri minúty. Momentálne je bez elektriny vyše 9000 odberných miest. Najviac zasiahnuté sú okresy Rimavská Sobota, Poltár, tiež regióny Liptov a Považie. Pre TASR to vo štvrtok uviedol hovorca Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslav Gejdoš.

V okresoch Rimavská Sobota a Poltár evidujú energetici 6000 odberateľov bez elektriny. V okresoch Ružomberok a Liptovský Mikuláš je momentálne bez elektriny približne 2000 odberných miest, na Považí je to viac ako tisíc odberných miest. "Momentálne ešte stále beží vyhľadávanie porúch, keďže v noci neboli podmienky dostatočne dobré na to, aby naši elektrikári mohli v teréne identifikovať konkrétne miesta. Museli počkať, kým sa počasie trochu zlepší a na svitaní vyrazili do terénu. Budú intenzívne vyhľadávať všetky poruchové miesta a postupne ich opravovať," ubezpečil hovorca.



Poruchy sú na úrovni vysokého i nízkeho napätia. Najprv budú odstraňovať poruchy na vysokom napätí, následne podľa dostupných kapacít aj na nízkom. Príčinou sú podľa hovorcu popadané konáre či stromy, ktoré poškodili vodiče aj samotné stĺpy a stožiare. Ako zdôraznil, odstraňovanie porúch bude niekde trvať hodiny, inde možno aj dlhšie, v závislosti od rozsahu poškodenia. "Budeme však robiť všetko preto, aby sme poruchy odstránili čo najskôr. Tam, kde sa to bude dať, budeme odberateľov prepínať na okruhy, ktoré nie sú poškodené. No v mnohých prípadoch budú musieť odberatelia čakať až na odstránenie poruchy," skonštatoval Gejdoš.

Najviac zasiahnuté oblasti sú Tisovec, Rimavská Píla, Kokava nad Rimavicou, Lukovištia, mesto Poltár. Na Liptove je to Liptovská Osada, Východná, Kráľova Lehota a Liptovská Sielnica. Na Považí je najhoršia situácia v Podvaží, Lazoch pod Makytov a v Hornej Maríkovej.

Vodohospodári majú na východnom Slovensku v teréne 71 pracovníkov



Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) má v teréne 50 kusov techniky a 71 pracovníkov, ktorí vykonávajú bezprostredné zabezpečovacie práce po povodni na miestach, kde je to možné. Ide najmä o stabilizáciu svahov a odstraňovanie nánosov. Vplyvom lokálnych zrážok v uplynulých dňoch evidovali vodohospodári vo štvrtok k 6.00 h naďalej zástupcami samospráv vyhlásené stupne povodňovej aktivity (SPA) v okrese Prešov, Stará Ľubovňa, Sabinov a Bardejov. Ako TASR informoval hovorca SVP Marián Bocák, SPA sa môžu počas dňa meniť.

"V súčasnosti pozorujeme na vodných tokoch východného Slovenska ustálenosť až mierny pokles hladín, čo sa v závislosti od avizovaných búrok môže počas dňa meniť," povedal Bocák.

Tretí SPA je vyhlásený v obci Malý Šariš, Rokycany, Milkušovce a Župčany v okrese Prešov. Ďalej v obciach Mníšek nad Popradom, Jarabina, Kremná, Hraničné a Sulín v okrese Stará Ľubovňa a tiež v meste Stará Ľubovňa.

V obci Gregorovce v okrese Prešov bol vyhlásený tretí SPA a následne bola samosprávou vyhlásená mimoriadna situácia pre zosuv pôdy.

Druhý SPA je vyhlásený v meste Veľký Šariš, Lipany, ďalej v obciach Lúčka a Miľpoš v okrese Sabinov, v Kvačanoch v okrese Prešov, v obciach Lenartov a Zborov v okrese Bardejov a v obci Kamenica v okrese Sabinov.

V mnohých prípadoch boli lokálne povodne podľa Bocáka spôsobené vnútornými vodami, a teda stekaním vôd z lesov a polí.