Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Počasie

Britskí meteorológovia varujú pred rekordnými horúčavami

Žena používa dáždnik na ochranu pred slnkom neďaleko Hammersmith v Londýne, piatok 15. júla 2022. Foto: TASR/AP

Doteraz najhorúcejší deň prežila Británia 25. júla 2019, keď v botanickej záhrade v Cambridgei namerali 38,7 stupňa Celzia.

Londýn 15. júla (TASR) - Britský meteorologický úrad vydal v piatok po prvýkrát najvyššie "červené" varovanie pred výnimočnými horúčavami, pričom na budúci týždeň predpovedá teploty až 40 stupňov Celzia. TASR informuje na základe správy AFP.

Výstraha platí pre budúci pondelok a utorok v častiach stredného, severného, východného a juhovýchodného Anglicka. "Červené" varovanie sa vydáva, keď je "veľmi pravdepodobné, že dôjde k ohrozeniu života" a hrozí "prerušenie dopravy, dodávok energie a rozsiahle poškodenie majetku a infraštruktúry".

"Výnimočné, možno rekordné teploty budú pravdepodobne začiatkom budúceho týždňa," uviedol meteorológ Paul Gundersen.

Meteorologický úrad v predpovedi uviedol, že existuje 50-percentná šanca, že teploty v pondelok alebo utorok prekročia 40 °C a 80-percentná šanca, že padne teplotný rekord z roku 2019. Doteraz najhorúcejší deň prežila Británia 25. júla 2019, keď v botanickej záhrade v Cambridgei namerali 38,7 stupňa Celzia.

Ľudia si užívajú slnečné počasie na brehu rieky Temža neďaleko Hammersmith v Londýne, v piatok 15. júla 2022.
Foto: TASR/AP


"Aj noci budú pravdepodobne mimoriadne teplé, najmä v mestských oblastiach. To môže mať rozsiahly dosah na ľudí a infraštruktúru a môže mať nepriaznivé zdravotné účinky," povedal Gundersen.

Meteorologický úrad uviedol, že zatiaľ čo "extrémne horúčavy sú súčasťou prirodzených klimatických zmien", ich nárast v posledných desaťročiach však "jasne súvisí s pozorovaným otepľovaním planéty a možno ho pripísať ľudskej činnosti".

Nemocnice v Británii už varovali pred nárastom počtu hospitalizácií súvisiacich s horúčavou a vlakoví dopravcovia cestujúcich upozorňujú na hroziace výpadky.