Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Počasie

Británia zažila svoj najteplejší Nový rok

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Historická budova Somerset House v Londýne musela pre neobvykle teplé počasie zatvoriť v sobotu svoje klzisko, keďže vysoké teploty zhoršovali kvalitu ľadu.

Londýn 1. januára (TASR) - Británia zažila v sobotu svoj dosiaľ najteplejší Nový rok, pričom teploty sa tam v tento deň - prvýkrát od začiatku meraní - vyšplhali nad 16 stupňov Celzia. Informovala o tom agentúra AFP.

V St. James's Parku (Parku sv. Jakuba) v centre Londýna namerali meteorológovia podľa predbežných údajov 16,2 stupňa Celzia. Takáto hodnota výrazne prekonala doterajšie prvojanuárové maximum, a to 15,6 stupňa Celzia, ktoré namerali v roku 1916 v Cornwalle.

Bezpredmetne teplý začiatok nového roka predznamenal už uplynulý Silvester, ktorý bol v Británii taktiež najteplejším od začiatku vedenia takýchto záznamov. Na východe Anglicka dosiahla v tento deň teplota 15,3 stupňa Celzia, čím prekonala predošlé maximá z roku 2011.

Historická budova Somerset House v Londýne musela pre neobvykle teplé počasie zatvoriť v sobotu svoje klzisko, keďže vysoké teploty zhoršovali kvalitu ľadu.

Prílev teplého počasie zapríčinilo podľa meteorológov prúdenie teplého a vlhkého vzduchu z Kanárskych ostrovov. Teplý začiatok roka 2022 sa však podľa ich odhadov má už čoskoro náhle skončiť, pričom v škótskom hlavnom meste Edinburgh majú denné teploty už v polovici týždňa poklesnúť až na tri stupne Celzia, keď sa tam dostane chladný vzduch zo severu.

Rok 2021 bol celkovo "trochu teplejší a mierne suchší ako priemer", uviedol v súhrnnej správe britskej meteorologickej služby vedec Mike Kendon. Dodal, že vlaňajšok bude pravdepodobne jedným z 20 najteplejších rokov, aké Británia zažila od začiatku meraní.