Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Počasie

Búrky v Taliansku a Francúzsku si vyžiadali najmenej dva životy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V Taliansku hlásili v súvislosti s búrkami 16 nezvestných osôb.

Paríž/Rím 3. októbra (TASR) - Najmenej dvoch mŕtvych a 24 nezvestných si vyžiadali silné búrky, ktoré sa v noci na sobotu prehnali horskými oblasťami od juhovýchodu Francúzska cez sever Talianska. S odvolaním sa na tamojšie médiá a úrady o tom v sobotou informovala agentúra AP.

V pohraničných oblastiach oboch krajín pritom búrky spôsobili silné záplavy, poničili mosty, zablokovali dopravné komunikácie a viaceré obydlia odrezali od sveta.

K obom obetiam na životoch došlo v Taliansku. Jednou z nich bol hasič, ktorý zahynul počas záchrannej operácie v horskom regióne Valle d'Aosta. Ďalšie mŕtve telo sa našlo v provincií Vercelli.

V Taliansku hlásili v súvislosti s búrkami 16 nezvestných osôb. Všetci až na jedného cestovali autami cez horský priesmyk Col de Tende ležiaci medzi Francúzskom a Talianskom.

Medzi týmito nezvestnými sú aj najmenej dvaja Nemci a tiež dvaja Taliani, ktorí sa vracali z Francúzska. Okrem týchto osôb je nezvestný aj pastier, ktorého taktiež na talianskej strane Col de Tende zmietol prúd vody. Pátrajú po ňom záchranári na oboch stranách hranice.

V talianskom regióne Piedmont napadlo za posledných 24 hodín až 630 milimetrov zrážok, čo je hodnota, akú tam podľa úradu civilnej ochrany nezaznamenali od roku 1958. V regióne došlo k stovkám záchranných operácií. Viacero osôb zachránili či evakuovali napríklad z kempov a domov, ktoré záplavy odrezali od sveta.

Na juhovýchode Francúzska, v horskej oblasti okolo mesta Nice, napadol za menej ako 12 hodín takmer priemerný ročný úhrn zrážok.

Miestni hasiči uviedli, že nezvestných je v súvislosti s búrkami najmenej osem ľudí. Sú medzi nimi aj dvaja hasiči, ktorých aj s ich vozidlom zmietol prúd vody.

Starosta Nice Christian Estrosi prejavil ľútosť s rodinami nezvestných. Uviedol tiež, že pri búrkach bolo zničených alebo vážne poškodených viac ako 100 domov. Hasiči informovali, že v noci na sobotu boli zo svojich domov pre záplavy evakuované desiatky ľudí.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyjadril v sobotu na Twitteri vďačnosť záchranárom. "Spoločne to zvládneme," dodal.

Francúzska meteorologická služba Météo-France informovala, že v niektorých oblastiach napadlo až do 500 milimetrov zrážok, čo je takmer ekvivalentom priemerného ročného úhrnu.

Météo-France vydala v súvislosti s búrkami a záplavami ešte v piatok výstrahu pred nebezpečenstvom. Zatvorené boli v oblasti aj všetky školy a obyvateľom miestne úrady odporúčali, aby ostali doma.