Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Počasie

Búrky v Taliansku, Francúzsku a Rakúsku si vyžiadali aspoň 10 životov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

V Rakúsku prišlo o život štvorročné dieťa, ktoré zavalil vyvrátený strom.

Rím/Paríž 4. októbra (TASR) - Najmenej desať životov si vyžiadali silné búrky a nimi vyvolané povodne, ktoré počas víkendu zasiahli časti Talianska, Francúzska, Rakúska a Švajčiarska. Väčšinu obetí evidujú v Taliansku, informovala agentúra DPA.

Talianske úrady v nedeľu zvýšili počet obetí búrok v krajine z dvoch na sedem, po tom ako v pobrežných oblastiach Ligúrie na severozápade krajiny objavili ďalších päť mŕtvych tiel. Niektoré z nich mohli pripraviť rozvodnené rieky zo susedného Francúzska.

Francúzsko doposiaľ potvrdilo dve obete: z rozvodnenej rieky pri hraniciach s Talianskom vytiahli telo pastiera a ďalšieho muža objavili mŕtveho v aute. Nezvestných je stále minimálne osem osôb.

V Rakúsku prišlo o život štvorročné dieťa, ktoré zavalil vyvrátený strom.

V Taliansku a Francúzsku v sobotu evidovali viac ako 24 nezvestných osôb; väčšinu z nich sa už medzičasom podarilo nájsť.

Prudká búrka Alex sa v noci na sobotu prehnala horskými oblasťami na juhovýchode Francúzska a severozápade Talianska a spôsobila mnohomiliónové škody. Vyvolala lokálne záplavy, ničila mosty, prevracala autá, zablokovala cesty a odrezala od sveta viacero horských dedín.

Obzvlášť postihnutá bola oblasť Piedmontu, kde za 24 hodín spadlo najviac zrážok za posledných zhruba 60 rokov. V meste Limone Piemonte pri hraniciach s Francúzskom povodňová voda odplavila trojposchodový dom. V neďalekej obci Tanaro došlo k zatopeniu miestneho cintorína, z ktorého odplavilo desiatky rakiev.

V Benátkach zaznamenal zaťažkávaciu skúšku nový protipovodňový systém, ktorý úspešne dokázal zabrániť zaplaveniu mestského centra.

Rekordy padali aj v horskej oblasti okolo francúzskeho mesta Nice, kde za necelých 12 hodín zaznamenali priemerný ročný úhrn zrážok. Niektoré obce v okolí Nice zostali bez spojenia z vonkajším svetom, čo si vynútilo aj nasadenie armády. Úrady vyhlásili oblasť, v ktorej museli zatvoriť asi dve desiatky škôl, za zónu postihnutú prírodnou katastrofou.

Vo Švajčiarsku v dôsledku silných dažďov uzavreli v sobotu jednu z hlavných diaľnic.