Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Počasie

Ohniská v Hřensku sú pod kontrolou, požiar v celom parku zatiaľ nie

Na snímke požiar v národnom parku České Švajčiarsko. Foto: TASR/AP

Šírenie požiaru sa podľa hovorcu hasičov Lukáša Marvana podarilo zastaviť aj v obciach Mezná, Mezní Louka a Vysoká Lípa, odkiaľ museli niektorých ľudí evakuovať.

Praha 27. júla (TASR) - Ohniská v Hřensku sa hasičom darí držať pod kontrolou. Uviedol to v stredu hovorca ústianskych hasičov Lukáš Marvan. TASR informáciu prevzala zo servera Seznam Zprávy.

Do zásahu sa podľa neho zapojili ďalšie automobilové rebríky, ktoré pomáhajú s hasením nad domami na pravom brehu rieky Kamenice. Plamene tam od rána pozorovali miestni obyvatelia.

Krajský úrad Ústianskeho kraja na svojej webovej stránke v stredu dementoval správy o zákaze vstupu do lesov v celom kraji. Vo vyhlásení uviedol, že v túto chvíľu žiadne špeciálne opatrenia neplatia a o ďalších krokoch bude informovať v priebehu dňa.

Dopoludnia zasadala Bezpečnostná rada Ústianskeho kraja pod vedením hajtmana Jana Schillera. O vyhlásení stavu nebezpečenstva aktuálne neuvažujú. "Podľa informácií od zložiek integrovaného záchranného systému sa situácia dá zvládnuť ich činnosťou a dostupnými technickými prostriedkami," uviedol kraj na svojom webe.

Šírenie požiaru sa podľa hovorcu hasičov Lukáša Marvana podarilo zastaviť aj v obciach Mezná, Mezní Louka a Vysoká Lípa, odkiaľ museli niektorých ľudí evakuovať. Časť obyvateľov evakuovali aj z Hřenska. "Ďalšie evakuácie zatiaľ v túto chvíľu neplánujeme," doplnil Marvan a dodal, že to záleží od vývoja situácie.

Požiar v Národnom parku České Švajčiarsko vznikol v nedeľu ráno a z pôvodných siedmich hektárov sa do stredy rozšíril na približne 1000 hektárov. Prispelo k tomu výrazné sucho a silný vietor. Aktuálne ho hasí viac ako 500 hasičov a sedem vrtuľníkov vrátane slovenského aj poľského. Popoludní by mali prísť na pomoc lietadlá z Talianska.


Požiar v Saskom Švajčiarsku sa stále nepodarilo dostať pod kontrolu


Na snímke lesný požiar v nemeckom Národnom parku Saské Švajčiarsko 27. júla 2022.
Foto: TASR/AP
Hasičom sa stále nepodarilo úplne dostať pod kontrolu požiar v nemeckom Národnom parku Saské Švajčiarsko. Oheň sa nešíri na ďalšie územia, no situácia je stále kritická v dvoch z piatich oblastí. V susednej spolkovej krajine Brandenbursko sa lesný požiar podarilo dostať pod kontrolu. V stredu to uviedli miestni predstavitelia, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

"Oblasť je členitá a nie je jednoduché sa do nej dostať," povedal hovorca miestneho úradu pre Saské Švajčiarsko Thomas Kunz. Dodal, že hasenie komplikujú nepriaznivé poveternostné podmienky a mŕtve drevo.

V noci tam bojovalo s požiarom, ktorý horí na ploche 250 hektárov, 148 hasičov. V utorok večer zasahovalo aj päť vrtuľníkov, tri z nich poskytla nemecká armáda.

Vo viacerých oblastiach mali hasiči problémy pri zásobovaní vodou. Okrem prívodu cez hadice z riek Labe a Kirnitzsch vodu privážali aj cisterny.

Lesný požiar sa na nemecké územie rozšíril v pondelok z českého Národného parku České Švajčiarsko. Úrady pre nepriaznivú situáciu zakázali vstup do lesov v Saskom Švajčiarsku a odporučili, aby sa tejto oblasti vyhli. Plamene v súčasnosti neohrozujú žiadne obytné oblasti, píše DPA.

V susednej spolkovej krajine Brandenbursko sa lesný požiar hasičom podarilo dostať pod kontrolu, uviedol šéf miestneho hasičského zboru Steffen Ludewig. "Situácia je stabilizovaná," povedal. Zasahuje tam viac ako 400 hasičov.