Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Počasie

Meteorológovia vydali v Česku výstrahu pred silnými búrkami

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Podľa vedcov je však pravdepodobné, že aj napriek očakávaným zrážkam na väčšine miest nezaprší a sucho tak bude pokračovať.

Praha 15. augusta (TASR) - Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal v pondelok výstrahu pred silnými búrkami, ktoré sa môžu vyskytnúť na väčšine územia Česka, najmä v strednej časti republiky. Meteorológovia upozorňujú na možnosť prívalových dažďov, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe na základe informácií ČHMÚ.

Najvyššie riziko silných búrok platí pre stred Česka, kde môže úhrn zrážok dosiahnuť až 50 milimetrov za hodinu. "Dostatok vlhkosti, energie a hlavne veľmi pomalý postup búrok budú vytvárať riziko prívalových zrážok. Vylúčené nie sú ani krúpy do dvoch centimetrov," uviedol ČHMÚ na sociálnej sieti Twitter.

Podľa vedcov je však pravdepodobné, že aj napriek očakávaným zrážkam na väčšine miest nezaprší a sucho tak bude pokračovať. V platnosti preto ostáva aj výstraha pred nebezpečenstvom vzniku požiarov. Ľudia by podľa ČHMÚ nemali v prírode zakladať oheň, vypaľovať trávu či odhadzovať cigaretové ohorky na zem. Neodporúča sa tiež používať prenosné variče, napríklad pri kempovaní.

V prvej polovici týždňa sa na územie Česka vrátia tropické teploty, ktoré môžu na niektorých miestach dosiahnuť 35 stupňov Celzia. Podľa meteorologičky Dagmar Honsovej prejde vo štvrtok Českom studený front. Výrazne sa ochladí a očakávajú sa aj prehánky a búrky.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)