Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Počasie

Čína zaznamenala historicky najteplejší a tretí najsuchší august

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Niektoré časti provincie S'-čchuan a mesta Čchung-čching zaznamenali niekoľko dní po sebe teploty vysoko nad 40 stupňov Celzia, píše AFP.

Peking 6. septembra (TASR) - Čína zaznamenala najteplejší august, odkedy sa v moderných dejinách zaznamenávajú meteorologické merania. V utorok to uviedla čínska štátna televízia CCTV s odvolaním na čínsky meteorologický úrad. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

V Číne bola v auguste priemerná teplota 22,4 stupňa Celzia, teda o 1,2 stupňa nad priemerom, informovala televízia CCTV. Dodala, že približne 267 meteorologických staníc v Číne minulý mesiac nameralo teplotné rekordy.

"Priemerný počet dní s vysokou teplotou bol nezvyčajne vysoký," uviedol meteorologický ústav. Uplynulý mesiac bol v Číne tiež tretím najsuchším augustom v dejinách meraní. Priemerné zrážky boli o 23,1 percenta nižšie než zvyčajne.

Južnú Čínu trápili v auguste vlny horúčav, ktoré mohli byť podľa odborníkov jedny z najhorších v dejinách ľudstva. Niektoré časti provincie S'-čchuan a mesta Čchung-čching zaznamenali niekoľko dní po sebe teploty vysoko nad 40 stupňov Celzia, píše AFP.

Vedci tvrdia, že čoraz častejšie a intenzívnejšie vlny horúčav, suchá a prívalové povodne sú výsledkom klimatickej zmeny, ktorú spôsobilo ľudstvo.