Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Počasie

Čínu trápia dažde i horúčavy, padlo niekoľko rekordov

Na snímke muž s ochranným rúškom dvíha nohy idúc na bicykli cez kaluž v čínskom Pekingu 12. júla 2022. Foto: TASR/AP

Teplotné rekordy za mesiac júl padli v oblastiach provincie Ťiang-su na východe krajiny a v susednom meste Šanghaj.

Peking 13. júla (TASR) - Čínu sužujú dažde i vlna horúčav, počas ktorej zaznamenali v utorok v niektorých mestách rekordne vysoké teploty vzduchu. Miestni meteorológovia očakávajú, že extrémy počasia budú trvať niekoľko dní. TASR správu prevzala v stredu z agentúry Reuters.

V súvislosti s horúčavami platil v utorok po celej Číne najvyšší, červený stupeň varovania, pričom mestá prijali príslušné opatrenia na ochranu občanov. Teplotné rekordy za mesiac júl padli v oblastiach provincie Ťiang-su na východe krajiny a v susednom meste Šanghaj.

V meste I-sing v provincii Ťiang-su vystúpil v utorok teplomer na 41,3 stupňa Celzia, čo je nový historický teplotný rekord, oznámil čínsky meteorologický ústav CMA.

V častiach provincií S'-čchuan, Ťiang-su, Če-ťiang, Fu-ťien, Ťiang-si, Chu-pej a An-chuej, ako aj v mestách Čchung-čching a Šanghaj namerali v utorok teplotu 37–39 °C.

Teplotu okolo 40–42 stupňov Celzia dosahujú najmä mestá Lu-čou a I-pin v provincii S'-čchuan a mesto Čao-tchung v provincii Jün-nan, ako aj mestá Šao-sing, Ning-po, Ťia-sing a Chu-čou v provincii Če-ťiang.

Silný dážď medzitým sužoval oblastí provincií Kan-su, Šen-si, Šan-tung, Che-pej, Liao-ning, Ťi-lin či Chej-lung-ťiang.

Podľa odborníkov je za takéto nezvyčajné počasie zodpovedná globálna zmena klímy.