Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Počasie

Uplynulý september bol najteplejším od začiatku meraní

Ilustračné foto. Foto: TASR - Ladislav Vallach

Očakáva sa, že rok 2020 bude pre Európu najteplejším v dejinách meraní.

Paríž 7. októbra (TASR) – Uplynulý mesiac bol globálne najteplejším septembrom od začiatku meraní. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na zistenia programu Európskej únie pre diaľkový prieskum Zeme Copernicus.

Podľa tohto zdroja bol september 2020 o 0,05 stupňa Celzia teplejší než september 2019, ktorý vytvoril predchádzajúci teplotný rekord. Vedci sú presvedčení, že rastúcu teplotu spôsobujú emisie skleníkových plynov, píše britská spravodajská stanica BBC.

Európsky družicový program ďalej potvrdil, že arktický morský ľad je v súčasnosti na druhej najnižšej úrovni od začiatku satelitného pozorovania.

Očakáva sa, že rok 2020 bude pre Európu najteplejším v dejinách meraní. Horúčavy však trápia celý svet, tento rok Austrália a americký štát Kalifornia zaznamenali rekordné lesné požiare.

Za ostatných 12 mesiacov bola priemerná teplota na planéte Zem takmer o 1,3 stupňa Celzia vyššia než pred priemyselnou revolúciou, čo je podľa programu Copernicus nebezpečne blízko limitu 1,5 stupňa Celzia, spomínaného v Parížskej klimatickej dohode. Priemyselnú revolúciu možno rámcovo datovať zhruba do obdobia rokov 1760-1840.