Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Počasie

Csicsay: Najsilnejšie zemetrasenie bolo v SR v roku 1763 pri Komárne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ročne býva na Slovensku zaznamenaných približne 80 zemetrasení.

Bratislava 3. júna (TASR) - Najsilnejšie a najničivejšie zemetrasenie s epicentrom na SR bolo 28. júna 1763 pri Komárne. Magnitúdo sa v tomto prípade odhadovalo na 6,2. Ročne býva na Slovensku zaznamenaných približne 80 zemetrasení. Väčšina z nich sú veľmi slabé. Pre TASR to uviedol vedúci oddelenia seizmológie Ústavu vied o Zemi Slovenskej akadémie vied (SAV) Kristián Csicsay.

Zemetrasenie v roku 1763 spôsobilo podľa Csicsaya "paniku" v Komárne a okolitých obciach. "Rozsah škôd a obetí na ľudských životoch sa medzi zachovanými písomnými prameňmi líši. Podľa jedného z prameňov zemetrasenie zničilo sedem kostolov a 279 domov, 63 ľudí zahynulo a 102 bolo zranených," priblížil seizmológ. Dodáva, že od tohto zemetrasenia je pre Slovensko dokumentovaný výrazne väčší počet slabších zemetrasení a ľudia im začali venovať väčšiu pozornosť.

Medzi najviac seizmicky aktívne oblasti Slovenska patrí oblasť Malých Karpát, okolie Komárna, oblasť stredného Slovenska - Horehronie, oblasť Žiliny a Vihorlatských vrchov. V iných regiónoch sa raz za čas vyskytujú zemetrasenia, ktoré cítia aj obyvatelia, konštatuje Csicsay. Sem patria napríklad oblasti horná Nitra, stredné Považie či Orava.