Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Počasie

Cyklón Yasa si na Fidži vyžiadal dve obete, zničil domy aj úrodu

Rozbúrený oceán v meste Labasa. Foto: TASR/AP

Šéfka národného úradu civilnej ochrany Vasiti Sokoová uviedla, že v súvislosti s cyklónom 5. kategórie boli hlásené dve obete.

Sydney 18. decembra (TASR) - Silný cyklón Yasa, ktorý sa v piatok prehnal súostrovím Fidži, si vyžiadal najmenej dva životy, zničil mnohé domy a museli preň evakuovať viac ako 23.000 obyvateľov, informovala agentúra DPA.

Šéfka národného úradu civilnej ochrany Vasiti Sokoová uviedla, že v súvislosti s cyklónom 5. kategórie boli hlásené dve obete.

Cyklón Yasa bol jedným z najsilnejších cyklónov, aké kedy Fidži zažilo. Nárazy vetra dosahovali rýchlosť 345 kilometrov za hodinu a na mnohých ostrovoch došlo k záplavám.

Po tom, čo sa cyklón v piatok popoludní miestneho času prehnal hlavnými ostrovmi tohto súostrovia, zoslabol na útvar 3. kategórie, pričom vietor dosahoval v nárazoch rýchlosť 220 kilometrov za hodinu.

Zanechal za sebou spúšť v podobe zničených domov a úrody. Premiér Frank Bainimarama uviedol, že cyklón svedčí o "klimatickej núdzi". "V tento istý deň v roku 2012 zasiahol Fidži cyklón Evan," pripomenul.

"Odvtedy sa súostrovím prehnalo viac ako 12 cyklónov, z toho dva z nich (Winston a Yasa) súperia o to, ktorý z nich bude najsilnejším cyklónom našej hemisféry v dejinách," vyhlásil premiér vo štvrtok na sociálnej sieti Twitter.

Súostrovie Fidži sa nachádza v južnej časti Tichého oceánu, približne 2900 kilometrov od východného pobrežia Austrálie. Väčšina tamojších 900.000 obyvateľov žije na dvoch hlavných ostrovoch súostrovia - Viti Levu a Vanua Levu.

V roku 2016 zasiahol Fidži cyklón Winston, ktorý tam pripravil o život 44 ľudí.