Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Počasie

Cyklóna Freddy si v Mozambiku a Malawi vyžiadala najmenej 15 životov

Stromy sú porozhadzované cez ulicu v Quelimane, Mozambik, v sobotu 11. marca 2023. Foto: TASR/AP

Polícia v Malawi spresnila, že v oblasti okolo mesta Blantyre na juhu krajiny, kde silný dážď vyvolal povodne, zahynulo 11 ľudí, kým 16 ďalších je naďalej nezvestných.

Blantyre 13. marca (TASR) - Najmenej 15 obetí na životoch si vyžiadala cyklóna Freddy v Malawi a Mozambiku. Do oboch týchto krajín juhovýchodnej Afriky priniesla prudké dažde a silný vietor, oznámili v pondelok tamojšie úrady.

Polícia v Malawi spresnila, že v oblasti okolo mesta Blantyre na juhu krajiny, kde silný dážď vyvolal povodne, zahynulo 11 ľudí, kým 16 ďalších je naďalej nezvestných. TASR o tom informuje s odvolaním sa na agentúru AFP.

Štyri ďalšie osoby prišli o život podľa miestnych úradov v susednom Mozambiku, na ktorý cyklóna udrela dvakrát a ešte tam stále zisťujú rozsah deštrukcie. Očakáva sa, že počet obetí ešte stúpne.

Podľa Svetovej meteorologickej organizácie (WMO) sa cyklóna Freddy, ktorá sa ešte počas prvého februárového týždňa sformovala pri severozápadnom pobreží Austrálie, pravdepodobne stane najdlhšie trvajúcou tropickou cyklónou od začiatku záznamov, píše AFP.