Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Počasie

August bol na Cypre najteplejším mesiacom za uplynulých 38 rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Cyperská meteorologická služba uviedla, že najvyššia priemerná denná teplota na ostrove bola v auguste na úrovni 39,8 stupňa Celzia.

Nikózia 3. septembra (TASR) - Cyperskí meteorológovia v piatok oznámili, že august bol najhorúcejším mesiacom od začiatku meraní v roku 1983. Informovala o tom agentúra AP.

Cyperská meteorologická služba uviedla, že najvyššia priemerná denná teplota na ostrove bola v auguste na úrovni 39,8 stupňa Celzia. Absolútne najvyššia teplota, ktorú namerali, bola až 44,3 stupňa Celzia.
Na archívnej snímke miestni dedinčania sledujú obrovský lesný požiar v pohorí Troodos, ktorý si vynútil evakuáciu najmenej troch cyperských dedín v sobotu 3. júla 2021.
Foto: TASR/AP

Ešte v júli Cyprus zasiahli podľa úradov "najničivejšie požiare za niekoľko desaťročí". Živel spálil vyše 50 kilometrov štvorcových lesných porastov, zničil desiatky domov a o život pripravil štyroch ľudí. Hoci neexistuje vedecká štúdia, ktorá by spájala klimatické zmeny s rastúcim počtom rozsiahlych lesných požiarov, cyperský minister životného prostredia Costas Kadis minulý mesiac povedal, že empirické dôkazy túto súvislosť ukazujú. Podľa neho je východná časť Stredomoria sužovaná dôsledkami zmien klímy.