Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Počasie

DÁVAJTE SI POZOR na vietor na horách v troch krajoch Slovenska

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

V týchto lokalitách sa na horách nad pásmom lesa ojedinele očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu.

Bratislava 28. decembra (TASR) – V niektorých okresoch Banskobystrického, Prešovského a Žilinského kraja môže byť v stredu popoludní a v noci veterno na horách. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v tejto súvislosti výstrahu prvého stupňa.

V týchto lokalitách sa na horách nad pásmom lesa ojedinele očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu, a/alebo priemernú rýchlosť 70 až 85 kilometrov za hodinu, t.j. až víchrica.

"Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo," uviedli meteorológovia. Výstraha platí do 29. decembra 0.00 h.

Pre okres Michalovce vydal SHMÚ hydrologickú výstrahu prvého stupňa pred povodňou. Meteorológovia priblížili, že vodná hladina na rieke Latorica je naďalej na úrovni prvého stupňa povodňovej aktivity.